Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Teplota ve Španělsku překračuje 40 °C

Vlna veder v tomto týdnu zasáhla Španělsko. Panují zde nejvyšší teploty z celé Evropy a odpovídají spíše teplotám v severní Africe. Do oblasti se totiž dostává horký saharský vzduch. Ve vnitrozemí se teplota šplhá přes 35 °C, na jihu přesahuje i 40 °C. Na pobřeží zůstává kolem 32 °C, ale díky moři je zde vyšší vlhkost, která zvyšuje pocitovou teplotu. Včera byla nejvyšší teplota naměřena ve městě Córdoba. Rtuť teploměru zde odpoledne vystoupila na 43 °C. Lehce přes 40 °C hlásila také Sevilla. Právě region Andalusie na jihu Španělska zasáhla vlna veder nejvíce. V okolí Madridu se teploty pohybovaly kolem 40 °C. Před vysokými teplotami varoval také tamní meteorologický ústav. Zlepšení dorazí v pátek, kdy se začne ochlazovat. O víkendu již nejvyšší denní teplota zůstane kolem snesitelných 30 °C. Příští týden se ovšem opět oteplí a rtuť teploměru zamíří nad 35 °C.

Tip: Teploty v Evropě - předpověď teplot v celé Evropě na numerickém modelu

O víkendu se tato vzduchová hmota dostane i k nám do střední Evropy. V maximech ovšem naměříme jen kolem 33 °C (nejtepleji bude zřejmě na jižní Moravě).

Počasí
Teplota v hladině 850 hPa (cca 1500 m nad zemí) dnes odpoledne - do Španělska proudí horký vzduch z Afriky, i v této hladině se teploty šplhají k 30 °C, ve 2 metrech nad zemí potom překračují 40 °C.