Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Na Moravě napršelo kolem 40 mm srážek, jinde je ale zatím březen srážkově chudý

Leden i únor k nám přinesly většinou dostatek srážek (jen na jihu Moravy a jihu Čech pršelo v únoru málo). Březen je zatím srážkově nadprůměrný jen na Moravě, jinde je srážek zatím většinou méně, než je v březnu běžné. Morava si srážkově polepšila po včerejším trvalém a vydatném dešti. Od pondělního odpoledne do úterního večera tu spadlo často od 30 do 40 mm srážek. Nejvíce pršelo na jihu a západě Moravy. Na třech místech zde dokonce stouply hladiny řek až na 1. SPA. Naopak na západě a severozápadě Čech od začátku týdne vůbec nezapršelo.

Srážky
Srážky za 24 hodin od pondělních 17:00 do úterních 17:00 (pár milimetrů ještě spadlo i mimo tento čas), zdroj: hydro.chmi.cz

Srážky
Predikovaná odchylka srážek od průměru za posledních 40 let pro první polovinu aktuálního března, zdroj: ventusky.com

Na hřebenech Jeseníků a Beskyd se objevilo přechodně i sněžení, ale sníh se kromě Lysé hory nedržel a i na Lysé hoře napadl jen poprašek sněhu. Sněhu na horách tak nadále rychle ubývá. Ochlazení je zatím v nedohlednu a řada horských stanic by tak poprvé za dobu měření mohla teoreticky zaznamenat první březen zcela bez sněhu.

Slabý déšť se u nás ojediněle objeví zítra a v pátek. Častěji k nám přeháňky dorazí v sobotu, ale v neděli zřejmě opět ustanou. Spadnout by už ale mělo do konce týdne jen od 0 do 10 mm srážek.