Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Čekají nás vydatné srážky, budou sněhové i dešťové

V lednu v nižších polohách spadne za celý měsíc v průměru kolem 25 mm srážek. Podobné množství srážek přitom na řadě míst spadne během pár následujících dnů. Leden bude letos srážkově výrazně nadprůměrný. Do konce týdne u nás spadne většinou od 10 do 30 mm srážek (nejméně na severovýchodě, nejvíce na západě), na Šumavě to může být i 50 mm. Část srážek přitom spadne ve formě sněhu. Poměr srážek ve sněhu a v dešti bude značně rozdílný dle území a nadmořské výšky. Obecně bude platit, že na severovýchodě bude více sněžit a naopak na jihozápadě více pršet. V oblastech se sněžením lze očekávat problémy v dopravě. Přechodně může být totiž sněžení i vydatnější. Naopak v oblasti Šumavy bude docházet k přechodnému vzestupu hladin řek (dosažení stupňů povodňové aktivity se ale neočekává).

Srážky
Očekávané srážkové úhrny do sobotního večera podle modelu ICON EU - na některých místech zejména na západě spadne množství srážek, které běžně spadne za celý měsíc leden, zdroj: ventusky.com

První vlna srážek přijde dnes odpoledne
Srážky k nám dorazí od jihozápadu během dnešního odpoledne. V nížinách půjde často o déšť nebo sníh s deštěm. Na jihozápadě bude postupně pršet i ve středních a později i horských polohách. Tam, kde se srážky udrží ve sněhu napadne od 2 do 7 cm sněhu. Sněžení může být přechodně i husté. Ve druhé polovině noci budou srážky slábnout.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď srážek (sněžení je označeno bílými tečkami)

Další vlna srážek k nám dorazí zítra. Déšť bude ještě častější. Na jihozápadě bude ve všech polohách většinou pršet, naopak na severu a severovýchodě sněžit. V místech se sněžením napadne dalších 3 až 10 cm sněhu (nejvíce v Libereckém a Ústeckém kraji).

V sobotu přes naše území začne přecházet studená fronta, která během dne přinese ochlazení. Srážky tak opět začnou od severu přecházet ve sněžení. Na jih území ochlazení dorazí až večer. Ochlazení ovšem dlouho nevydrží. V příštím týdnu se zřejmě opět oteplí a vrátí se déšť. Před námi je srážkově velmi bohaté období. Teplotně bude ovšem velmi proměnlivé.