Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

V novém týdnu srážky v úterý a potom v závěru týdne, na východě bude i větrno

Před námi je další teplotně nadprůměrný týden, ve kterém přes naše území přejde několik frontálních systémů. Hlavně na východě území musíme v některých dnech počítat s čerstvým větrem.

Pondělí přinese polojasno až oblačno, později bude přibývat oblačnosti a na západě večer začne pršet. V noci na úterý se budou srážky rozšiřovat na zbytek území. Ráno a dopoledne se ojediněle, na Moravě místy, vyskytnou mlhy nebo nízká oblačností. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 15 °C až 20 °C, při déletrvající nízké oblačnosti nebo mlze zůstanou kolem 13 °C.

Úterní ráno bude deštivé. Na východě Moravy a ve Slezsku bude hlavně zpočátku dne foukat také čerstvý vítr s nárazy až 60 km/h. Přes naše území bude postupovat studená fronta. Během dne bude místy srážek ubývat, ale na obloze vydrží zataženo po celý den. Spadne většinou od 2 do 10 mm srážek, na horách i kolem 20 mm. Fronta přinese také ochlazení. Denní maxima v úterý zůstanou mezi 9 °C až 13 °C, na východě ještě až 16 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí u nás bude ovlivňovat studená fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

Srážky
Očekávané srážkové úhrny od pondělního večera do středečního rána, zdroj: ventusky.com

Ve středu už srážky ustanou. Bude většinou polojasno, jen na východě zpočátku ještě oblačno až zataženo s doznívajícími přeháňkami. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 11 °C až 15 °C.

Čtvrtek přinese skoro jasno až polojasno, místy zataženo nízkou oblačností nebo mlhy. Od západu během odpoledne převládne oblačno až zataženo a na západě se večer místy přidají přeháňky nebo slabý déšť. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 11 °C až 16 °C, při mlze zůstanou kolem 9 °C. Ve východní polovině území musíme počítat s čerstvým větrem s nárazy až kolem 70 km/h.

Vítr
Očekávané nárazy větru ve čtvrtek odpoledne - na východě dosáhnou až 70 km/h i mimo hory, zdroj: ventusky.com

V pátek k nám dorazí další fronta. Bude tak oblačno až zataženo a místy se přidá déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 9 °C až 13 °C. O víkendu zřejmě více srážek přinese neděle. Teploty po oba dny budou kolem 13 °C.