Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, nejméně bude pršet na severu a severovýchodě

V novém týdnu opět časté srážky, větrno a nadprůměrně teplo. V závěru týdne se zřejmě ochladí

Zatímco tento týden přinesl klidné počasí s minimem srážek, v novém týdnu se situace opět změní. Čekají nás časté srážky, vítr a nadprůměrné teploty. Naštěstí tento týden stačil k tomu, aby se uklidnila situace na řekách. Další výrazný příděl srážek tak již další povodně nevyvolá, ale vzestupy hladin řek se opět očekávají (s dosažením ale většinou jen 1. SPA). V úplném závěru týdne je šance na citelné ochlazení.

Hned v pondělí ráno bude doznívat déšť na východě území, od 700 m půjde o sněžení. Během dopoledne ale srážky ustanou a přes den se očekávají jen ojedinělé přeháňky, hlavně na horách. Na obloze se přechodně ukáže i polojasná obloha. Denní maxima vystoupí na 4 °C až 8 °C. Pocitovou teplotu ale bude snižovat vítr.

V úterý k nám od západu dorazí tlaková níže. Přinese četné srážky, které budou zpočátku v polohách nad 400 m, na jihozápadě od 700 m, sněhové. Během dne ale budou přecházet do dešťových i na horách. Denní maxima vystoupí na 2 °C až 6 °C, na jihozápadě až 7 °C. Později se rozfouká čerstvý vítr. Déšť bude pokračovat na téměř celém území i v noci na středu. A hlavně na horách bude vydatný. Díky tomu v noci opět začnou stoupat hladiny řek. V oblasti Šumavy mohou dosáhnout i nižších stupňů povodňové aktivity. Do středečního rána (za předchozích 30 hodin) spadne od 10 do 20 mm, na horách 30 mm, na Šumavě i přes 50 mm.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí u nás začne ovlivňovat tlaková níže, zdroj: metoffice.gov.uk

Srážky
Očekávané srážky do středečního rána (za předchozích 30 hodin), zdroj: ventusky.com

Deštivá bude také středa, hlavně na horách. Na těch severních může ve vyšších polohách přechodně i sněžit. Navíc zesílí vítr. Bude až silný s nárazy kolem 70 km/h, na horách i přes 90 km/h. Může tak již působit škody. Denní maxima zamíří na 7 °C až 11 °C.

Vítr
Očekávané maximální nárazy větru za středu, zdroj: ventusky.com

S velkou oblačností a občas deštěm musíme počítat ve čtvrtek. Na horách od 1000 m půjde o sněžení. Vát bude čerstvý vítr s nárazy kolem 50 km/h. Denní maxima vystoupí na 6 °C až 10 °C.

V pátek už se srážky objeví zřejmě jen ojediněle, ale stále bude hodně oblačnosti. Denní maxima vystoupí na 5 °C až 9 °C. Vítr již zeslábne. O víkendu k nám zřejmě začne proudit studený vzduch ze severu. Teploty tak zřejmě citelně poklesnou a sněhové vločky se mohou objevit i v nížinách. Předpovědi na závěr týdne (hlavně intenzita ochlazení) se ale ještě budou upřesňovat. V každém případě nás čeká hodně proměnlivý týden a klidné počasí opět končí.

Teploty
Očekávané teploty v neděli - začne k nám zřejmě proudit chladný vzduch. Předpovědi se ale ještě budou upřesňovat - některé modely predikují ještě výraznější ochlazení, zdroj: ventusky.com