Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Nový týden už častěji se srážkami, ve středu naměříme letní teploty a padnou rekordy

Příští týden již přinese méně stabilní počasí a prostřídá se u nás několik charakterů počasí. Po delším období suchého počasí se u nás častěji objeví i srážky. Středa také nabídne mimořádně teplé počasí s překonáním dlouholetých denních rekordů.

Hned pondělí bude deštivé. Bude většinou zataženo a na většině území se občas objeví déšť, v jihozápadní polovině území se srážky čekají až odpoledne. Nad střední Evropou se totiž bude udržovat zvlněné frontální rozhraní oddělující studený vzduch na severovýchodě od teplého na jihozápadě. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 9 °C až 13 °C, v jihozápadní polovině Čech a částečně na jihozápadě Moravy na 14 °C až 18 °C.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny za pondělí - zaprší na celém území, zdroj: ventusky.com

V úterý nás stále bude ovlivňovat frontální rozhraní, ale už se začne odsouvat na východ a slábnout. Bude oblačno až zataženo a místy ještě bude slabě pršet. Odpoledne budou od západu srážky ustávat a oblačnost se začne protrhávat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 17 °C až 21 °C, na východě bude kolem 15 °C.

Ve středu se naše území dostane již zcela do velmi teplého vzduchu. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 °C až 25 °C. Dlouholeté rekordy pro tento den se přitom pohybují kolem 24 °C. Na řadě stanic tak překonají rekordy. Na obloze k tomu bude jasno až polojasno (převažovat bude vysoká oblačnost), ráno a dopoledne se ojediněle objeví mlhy nebo nízká oblačnost, hlavně na Moravě.

Mapa
Synoptická situace ve středu v poledne - počasí u nás ovlivní tlaková výše, ale v Severním moři už bude studená fronta, která nás ovlivní později ve čtvrtek (Jak moc je ale zatím nejisté), zdroj: metoffice.gov.uk

Teploty
Očekávané teploty ve středu - budou rekordně vysoké a zamíří i na letních 25 °C, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek nás ovlivní studená fronta, ale její přesná pozice je ještě zatím nejistá. Ovlivní zřejmě hlavně severní polovinu území, kam by měla přinést déšť. Naopak na jihu Moravy může být ještě letních 25 °C.

V pátek by nás v rychlém sledu měl ovlivnit jižní okraj teplé fronty, který by opět hlavně na sever měl přinést déšť. Denní maxima budou kolem 20 °C, což jsou nadprůměrné hodnoty pro říjen. V sobotu se potom opět mohou dostat teploty až na letních 25 °C, ale předpověď je od pátku velmi nejistá. V neděli potom po přechodu další studené fronty teploty poklesnou.