Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, nejméně bude pršet na severu a severovýchodě

V novém týdnu postupně časté srážky a hodně větrno

Před námi je teplotně i srážkově nadprůměrný týden. Srážkově bohatá bude hlavně jeho druhá polovina. Počítat také musíme s čerstvým až silným větrem. Přes naše území přejde velké množství frontálních systémů, což komplikuje přesnou předpověď na závěr týdne a tedy i na období Vánoc, kdy by přeci jen mohlo dojít k ochlazení.

Hned pondělí přinese zcela odlišné počasí oproti zbytku týdne. Na obloze totiž bude jasno až skoro jasno, hlavně na východě a severovýchodě zpočátku zataženo nízkou oblačností nebo mlhy (ojediněle mrznoucími). Nejvyšší denní teploty vystoupí na výrazně nadprůměrných 7 °C až 11 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti zůstanou kolem 2 °C.

Oblačnost
Očekávané množství oblačnosti v pondělí odpoledne, zdroj: ventusky.com

V úterý už bude oblačnosti přibývat. Čeká se polojasno, od severozápadu oblačno až zataženo a na severu se ojediněle objeví slabý déšť. Na úplném jihu ale polojasno nebo skoro jasno vydrží po většinu dne. Hlavně na východě se opět vyskytnou mlhy, ojediněle mrznoucí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 °C až 10 °C.

Fronty
Synoptická situace v úterý v poledne - naše území bude ležet v teplém sektoru tlakové níže. Studená fronta z Alantiku k nám dorazí ve středu, ale výrazné ochlazení nepřinese, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu přes naše území přejde studená fronta. Čeká se oblačno až zataženo a místy se vyskytne déšť nebo přeháňky, od 800 m půjde o sněžení. Nejvyšší denní teploty budou mezi 3 °C až 7 °C. Během dne už se místy vyskytne čerstvý vítr s nárazy kolem 50 km/h.

Ve čtvrtek bude na většině území pršet, zpočátku v polohách od 800 m půjde o sněžení. Ale během dne se sněžení udrží jen na hřebenech hor. Na horách budou srážky trvalé a místy vydatnější. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 3 °C až 7 °C. Vát bude čerstvý a večer až silný vítr. V nárazech dosáhne kolem 70 km/h, na horách kolem 90 km/h. Působit tak může již škody.

Hodně srážek se čeká i v závěru týdne. Převažovat zřejmě budou dešťové, na horách sněhové srážky. Vát k tomu bude čerstvý až silný vítr. Počasí bude hodně dynamické a ovlivní ho několik tlakových níží. Předpovědi na závěr týdne se tak ještě budou upřesňovat.

Vítr
Očekávané maximální nárazy za celý příští týden - maxima mohou i mimo hory dosahovat až 90 km/h, předpovědi se ale ještě budou upřesňovat. Půjde však o potenciálně nebezpečně silný vítr, zdroj: ventusky.com