Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně v severozápadní polovině území občasný déšť, odpoledne na východě ojediněle bouřky

V pondělí na jihu pozor na bouřky, zaprší ještě i v úterý a pak nastoupí tlaková výše

V novém týdnu nás čekají srážky hlavně v pondělí a v úterý. Pak počasí začne ovlivňovat tlaková výše a srážky ustanou. Občas se také ukáže slunce, ale zcela slunečno nebude. Teploty budou v novém týdnu vesměs normální pro začátek května.

Hned v pondělí nás čeká polojasno až oblačno, na jihu a jihovýchodě zpočátku i skoro jasno, na severu a severozápadě Čech naopak až zataženo a místy zde bude pršet. Odpoledne se i jinde přidají místy přeháňky, hlavně na jihu území bouřky. Ty mohou být ojediněle doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 mm a působit tak komplikace. Objevit se v nich mohou i malé kroupy. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 18 °C až 22 °C, na jihovýchodě až na 24 °C, na severu a severozápadě naopak zůstanou kolem 16 °C.

Bouřky
Mapa srážek v pondělí k večeru podle modelu ICON DE - na jihu území počítá se vznikem bouřek i s přívalovými srážkami, zdroj: ventusky.com

V úterý bude většinou oblačno až zataženo, v jihozápadní polovině území se čeká déšť nebo přeháňky. V severovýchodní polovině území se naopak srážky objeví jen místy a odpoledne a večer jich navíc od severovýchodu začne ubývat a bude se protrhávat i oblačnost. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 14 °C až 18 °C, na jihozápadě bude jen kolem 13 °C.

Ve středu už se začne plně prosazovat vliv tlakové výše. Převládne polojasno až oblačno, na jihu zpočátku až zataženo s ojediněle doznívajícím deštěm. Během dne bude od severu dále ubývat oblačnosti. Nejvyšší denní teploty zamíří na 14 °C až 18 °C.

Výše
Synoptická situace ve středu - počasí začne od severu ovlivňovat tlaková výše, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve čtvrtek se očekává jasno až polojasno, během dne postupně od severozápadu oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 °C až 20 °C. V pátek převládne polojasno až oblačno, zpočátku i zataženo a ojediněle se vyskytne slabý déšť. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 15 °C až 19 °C. Polojasno až oblačno se čeká i o víkendu. Ojediněle s k tomu objeví přeháňky a teploty budou stále kolem 18 °C.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let v pátek odpoledne - teploty u nás budou průměrné, zdroj: ventusky.com