Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Hory v centrálním Středomoří zasypal příval sněhu

V polovině minulého týdne na jih Evropy pronikl studený vzduch a v závěru týdne dorazily i vydatné srážky. V horských polohách hlavně v Itálii, Slovinsku, Chorvatsku, Bosny a Hercegoviny či Černé Hory tak napadlo značné množství sněhu. Za týden připadlo většinou od 20 do 100 cm. V některých oblastech vydatně sněžilo i mimo hory.

Sníh
Sněhová pokrývka v centrálním Středomoří 24. ledna, ještě na začátku ledna tu kromě Alp žádný snh nebyl, zdroj: ventusky.com

Hlavně v Chorvatsku se sněhová pokrývka přiblížila téměř k pobřeží. V sobotu dopoledne dokonce chvíli sněžilo i ve Splitu na jihu Chorvatska. Sníh se zde ale nedržel. Z profesionálních stanic mimo hory největší nárůst sněhu v Chorvatsku hlásila stanice Ogulin (328 m n. m.) v Karlovacké župě, kde napadlo kolem 50 cm sněhu. Na vrcholu Zavižan (1676 m n. m.) v nedaleké v Licko-senjské župě potom za týden připadlo kolem metru sněhu.

Neobvykle vydatného sněžení se dočkaly také celé Apeniny v Itálii. Souvislá sněhová pokrývka se pohořím táhne od severu až po jih Itálie. Na vrcholu Trevico (nejvyšším vrcholu Kampánie na jihu Itálie) leží téměř půl metru sněhu. Sníh napadl také na Siciílii na Etně. Zde se vyskytuje běžně, ale nyní je ho větší množství a dostal se i mimo hřeben.

Sníh
Zasněžená Etna 23. ledna odpoledne, zdroj: etnasci.it

Takto vydatné sněžení není v centrálním Středomoří příliš časté, hlavně v Itálii, kde Apeniny bývají často po většinu zimy bez sněhu.