Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

Centrální Středomoří čeká vydatné deště, hrozí povodně

Zatímco Španělsko zažívá mimořádné sucho a již několik měsíců v řadě je zde srážkově podprůměrných, ve zbytku Evropy je většinou srážek dostatek. V centrálním Středomoří navíc dnes začnou několikadenní vydatné deště, které mohou na severu Itálie a ve státech okolo Jaderského moře vyvolat povodně. V oblasti ostatně platí varování s velmi vysokým stupněm nebezpečí. Do konce týdne zde naprší často přes 100 mm srážek a deště budou pokračovat i v příštím týdnu. Úhrny za týden mohou lokálně dosáhnout i 200 mm.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny v Evropě od středy do neděle (včetně) - hlavně na severovýchodě Itálie spadne přes 100 mm srážek, zdroj: ventusky.com

Vydatné srážky budou doprovázeny podprůměrnými teplotami. V Alpách v polohách nad 2000 m se očekávají mrazy a napadnout zde může i přes půl metru sněhu. Ačkoliv vydatné deště mohou způsobit povodně, tak výrazně pomohou se suchem, které v minulém roce Itálii sužovalo a bylo nejhorší za desítky let. Letos se zřejmě opakovat nebude. Jaro zatím přináší dostatek srážek a i v Alpách bylo letos na jaře více sněhu než v minulém roce.

Sníh
Množství nového sněhu do neděle v Alpách, zdroj: ventusky.com

Vydatné srážky se částečně projeví také ve střední Evropě. Na jihu Rakouska u hranic s Itálií se také očekávají do konce týdne úhrny až 100 mm. V jižním Německu spadne do konce týdne kolem 50 mm. Nad naše území se již srážky dostanou jen okrajově. Již dnes prší v souvislosti s níží ve Středomoří na západě Čech, ale k východu se srážky nerozšíří. Zítra bude pršet jen na krajním západě Čech. V pátek a v sobotu se mohou objevit přeháňky i jinde, ale moc jich nebude. Častější déšť by k nám mohl od jihu dorazit v neděli.

Srážky
Očekávaná odchylka srážek v Evropě za první dvě dekády května - v centrálním Středomoří spadne výrazně nadprůměrné množství srážek, naopak na Pyrenejském poloostrově bude množství srážek opět podrůměrné, zdroj: ventusky.com