Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Stromy začínají kvést neobvykle brzy, příští týden je mohou poškodit mrazy

Rychlost kvetení nejvíce ovlivňuje teplota a délka dne. Zatímco délka dne je každý rok samozřejmě stejná, teploty se různí. Letos jsou zatím od začátku roku většinou nadprůměrné a delší chladné období nenastalo. To se projevuje velmi brzkým rozvojem vegetace. Rychlost vývoje vegetace se určuje na základě tzv. Photothermal time (PTT) v porovnání s normálem za roky 1991-2020. PTT vychází ze sumy efektivních teplot nad 5 °C (GDD) a délky dne (v hodinách). Aktuálně je na téměř celém našem území kromě hor vývoj vegetace výrazně zrychlený.

Vývoj vegetace
Rychlost vývoje vegetace určena na základě tzv. Photothermal time (PTT) v porovnání s normálem 1991-2020, zdroj: info.chmi.cz

Stromy a květiny tak v posledních dnech začínají rychle kvést. Příroda je napřed i o více než dva týdny, než je běžné. Na Břeclavsku dokonce začaly rašit habry, což se takto brzo stalo poprvé za posledních 73 let pozorování. Na jižní Moravě kvetou i meruňky nebo mandloně. Například v Hustopečích už jsou mandloně plné květů a obsypané bzučícími včelami. Polovina sadu tu vykvetla již 18. března.

Sady
Mandloňové sady v Hustopečích 18. března - sady už jsou na dálku krásně bílo-růžové, zdroj: mandlarna.cz

Brzké kvetení je problém hlavně u ovocných stromů, které jsou náchylné na mrazy. V příštím týdnu se opětovný nástup mrazů očekává. Teploty výrazně začnou klesat v noci z neděle na pondělí. V pondělí ráno již klesnou v Čechách k bodu mrazu. Nejmrazivější bude zřejmě úterní ráno, kdy se teploty čekají mezi 0 °C až -4 °C. Ve středu klesnou většinou na 1 °C až -3 °C. Kolem bodu mrazu mohou být teploty i ve čtvrtek ráno (ačkoliv bude záležet na přesném času příchodu teplé fronty). V závěru týdne by se již mělo opět výrazně oteplit a nebezpečí mrazů pomine. Vrátit se ale mohou i v průběhu dubna.

Teploty
Očekávané teploty v úterý ráno, zdroj: ventusky.com