Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno, teplo a hlavně v Čechách větrno

Ve středu dorazí studená fronta, přinese ochlazení a srážky

Před námi je konec velmi teplého a slunečného počasí. Ve středu přes naše území přejde studená fronta, která ukončí až tropické teploty. Teploty spadnou v průměru o 10 °C a po delší době i zaprší. I tak bude ale příští týden celkově teplotně nadprůměrný (první dny budou teplotně výrazně nadprůměrné, další průměrné a závěr opět lehce nadprůměrný).

Pondělí přinese jasno až polojasno, ráno se ojediněle vyskytnou mlhy. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 26 °C až 30 °C. O trochu více oblačnosti se na obloze čeká v úterý, kdy bude skoro jasno až polojasno, večer od západu i oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 27 °C až 31 °C a na řadě míst opět překonají dlouholeté teplotní rekordy.

Změna v charakteru počasí dorazí ve středu. Čeká se oblačno až zataženo, na východě zpočátku polojasno. Postupně se od západu na většině území přidá občasný déšť nebo přeháňky. Místy, zejména odpoledne na východě, se vyskytnou bouřky. Ty mohou ojediněle doprovodit vydatné srážky s úhrny až 30 mm. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 °C až 26 °C, na východě až na 28 °C, na západě zůstanou kolem 21 °C.

Fronta
Synoptická situace ve středu v poledne - počasí u nás ovlivní studená fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

Bouřky
Hodnoty energie pro bouřky (CAPE) ve středu odpoledne - na východě přesáhnou 1000 J/kg, což jsou hodnoty umožňující i vznik silnější bouřek. Hrozit v nich budou hlavně vydatnější srážky, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek ráno budou ještě na východě doznívat srážky, ale od severozápadu ustanou a vyjasní se. Denní maxima ale oproti úterý poklesnou o 10 °C. Vystoupí většinou na 17 °C až 21 °C. Slunečné počasí se očekává v pátek a teploty vystoupí na 18 °C až 22 °C. Ráno bude ale s teplotami kolem 6 °C studené. O víkendu budou teploty zřejmě lehce přes 20 °C, ale v neděli se postupně opět přidají přeháňky.

Teploty
Očekávané teploty ve čtvrtek odpoledne - vystoupí většinou na 17 °C až 21 °C, což jsou normální hodnoty pro tuto část roku, zdroj: ventusky.com