Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Do Česka se vrátí mrazivé počasí, o Vánocích se utvoří teplotní rozhraní

Tento týden k nám proudil teplý vzduch a sníh zůstal většinou už jen na horách. Nastala u nás tak poměrně výrazná obleva. I na horách roztálo od 10 do 20 cm sněhu (kromě Beskyd, kde se obleva projevila nejméně). Zítra se ovšem charakter proudění změní.

Mapa
V noci z neděle na pondělí přes naše území přejde studená fronta, která do Česka vrátí zimní počasí, zdroj: metoffice.gov.uk

Zatímco dnes ráno se teploty v hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m nad zemí) pohybovaly kolem 6 °C, zítra zde už budou kolem -6 °C. Pronikne k nám tak o více než 10 °C chladnější vzduchová hmota. Ve 2 metrech nad zemí se to projeví ochlazením z dnešních maxim mezi 4 °C až 8 °C, na zítřejších -1 °C až 3 °C. K tomu se zítra hlavně na severovýchodě a severu objeví sněhové přeháňky. Ustávat zde budou během úterního dne. Do té doby napadne hlavně v Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech až 10 cm sněhu. Slabší sněhová pokrývka se může v těchto oblastech vytvořit i mimo hory.

Sníh
Množství nového sněhu do úterního dopoledne, zdroj: ventusky.com

Oblačnost se u nás začne více protrhávat v noci z úterý na středu. Díky tomu nás čekají ve středu ráno nízké teploty. Klesnou většinou na -3 °C až -7 °C, v horských údolích i pod -10 °C. Během dne potom naměříme -3 °C až 1 °C. Na obloze bude jasno až polojasno, na severu a severovýchodě i oblačno. Většinou zataženo a mrazivo bude ve čtvrtek.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Na Štědrý den se začne počasí komplikovat. Ve střední Evropě se utvoří výrazné frontální rozhraní oddělující teplý vzduch na jihozápadě od velmi chladného na severovýchodě. Přesnou polohu tohoto rozhraní ovšem není možné s větším předstihem přesně určit. Přitom jeho malé změny mají výrazný vliv na teploty a tím pádem i srážky. Na Štědrý den by alespoň část našeho území mohla ležet v jeho chladné části a dočkat se sněžení i v nižších polohách. Teploty by se mohly pohybovat od 0 °C po 4 °C (s tím, že tepleji bude na jihozápadě). Počasí na Boží hod a Štěpána je ještě více nejisté. Některé modely predikují, že se naše území ocitne výrazně v teplé části rozhraní, jiné naopak v jeho chladné části. Teploty tak klidně mohou být kolem +10 °C, i pod bodem mrazu. Větší část modelů se ovšem přiklání k oteplení s teplotami i přes 5 °C. Tyto situace přináší jednu z největších nejistot v předpovědích a je možné je přesně predikovat spíše v řádu desítek hodin.

Rozhraní
Teplota v hladině 850 hPa dne 24. prosince - ve střední Evropě se bude nacházet výrazné teplotní rozhraní, jehož přesná pozice ovlivní, jestli budou Vánoce mrazivé nebo naopak teplé