Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Do Evropy se rozlévá studený vzduch, čekají nás podprůměrné teploty

Dnes přes naše území přechází studená fronta. Aktuálně leží nad Čechami a přináší přeháňky. Po jejím přechodu se proudění stočí ze západního na severozápadní. Do Evropy se rozlije masa studeného vzduchu ze Severního moře. Během zítřka se dostane i nad Balkán a postupně také na východ Evropy. Nepronikne jen nad Španělsko, kde se nadále očekávají teploty kolem 35 °C.

V přílivu chladného vzduchu ze severozápadu u nás teploty zítra zůstanou jen mezi 17 °C až 21 °C. Na obloze k tomu bude jasno až polojasno, přes den většinou oblačno. Srážky se zítra nečekají. Ve středu oblačnosti přibude a hlavně na severu se přidá déšť. Teploty se budou lišit dle srážek a množství oblačnosti. Na severu denní maxima zůstanou jen kolem 15 °C. Na jihu, kde se ukáže přechodně i slunce, se dostanou nad 20 °C. Teplotně podprůměrný bude také čtvrtek.

V pátek přechodně letní až tropické teploty
Výrazná a rychlá změna v počasí nás čeká v pátek. Přechodně k nám totiž pronikne teplý vzduch. Dostane se k nám tropický vzduch ze Španělska a tak naměříme 25 °C až 30 °C. Později odpoledne ovšem přijde od západu další studená fronta, po jejímž přechodu se o víkendu opět citelně ochladí (maximální teploty zřejmě opět klesnou k 20 °C). Frontu mohou doprovázet i silné bouřky. Před námi je tak teplotně podprůměrný týden.

Proudění
Teplota v hladině 850 hPa v úterý odpoledne - v této hladině je dobře vidět, jak do Evropy pronikne chladný vzduch ze severozápadu Evropy, zdroj: ventusky.com