Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

Pronikne k nám vzduch z polárních oblastí

Do Česka se již naplno chystá příchod zimního počasí. V posledních dnech teploty odpovídají většinou dlouhodobým průměrům, ale již příští týden se situace změní a teploty výrazněji poklesnou. Do Evropy totiž pronikne chladný vzduch ze severních polárních oblastí. Studený vzduch k nám bude pronikat od pondělí přes Skandinávii mezi tlakovou výší nad Britskými ostrovy a nižším tlakem vzduchu nad Středomořím, Balkánem a Ukrajinou.

Tip: Aktuální teploty v Evropě - na severu Skandinávie klesají i pod -15 °C

Při sestupu k jihu se studený polární vzduch samozřejmě prohřeje. Zatímco na severu Skandinávie se nejvyšší teploty pohybují jen kolem -10 °C, u nás se v příštím týdnu dostanou lehce nad nulu. Většinou se budou pohybovat mezi -1 °C až 3 °C, ráno klesnou pod bod mrazu na celém území, při vyjasnění i pod -5 °C. Místy se zřejmě objeví sněhové přeháňky a to i v nejnižších polohách. Celkový spad sněhu a jak dlouho ochlazení vydrží se bude upřesňovat v dalších dnech.

Teploty
Nejvyšší denní teploty v Evropě v pondělí - mnohde zůstanou kolem bodu mrazu, do Evropy pronikne chladný vzduch, zdroj: Meteoblue.com