Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Před námi je suchý a teplotně nadprůměrný týden

Letošní říjen bude na řadě stanic nejsušší od roku 2010, na některých místech i od roku 2005. Za celý měsíc u nás totiž téměř nepršelo. Situaci navíc nezmění ani poslední říjnový týden. Počasí v příštím týdnu bude totiž pod vlivem tlakové výše. K tomu k nám bude proudit teplý vzduch (hlavně ve vyšších vrstvách atmosféry). Vytvoří se tak teplotní inverze, ale mlhy nebo nízká oblačnost se budou většinou během dne rozpouštět nebo se vůbec neutvoří. Vzduch, který k nám bude proudit, bude totiž suchý.

V pondělí bude slunečno, na západě Čech budou ovšem často mlhy nebo nízká oblačnost. Na východě zase bude vát čerstvý vítr. Denní maxima zamíří na 9 °C až 13 °C, na západě při déletrvající mlze zůstanou kolem 7 °C. V úterý a ve středu bude na obloze více oblačnosti (počasí v úterý ovlivní slábnoucí fronta), ale srážky se nevyskytnou. Denní maxima budou kolem 11 °C a ranní minima mezi 1 °C až 5 °C.

Synoptická mapa
Synoptická mapa pro středu 14:00 - na střední Evropu bude rozsáhlá tlaková výše (označena na mapě jako H), zdroj: metoffice.gov.uk

Od čtvrtka se opět očekává zcela slunečné počasí. Ráno se místy vyskytnou mlhy, ale během dne se rozpustí. Denní maxima budou nadprůměrná, většinou mezi 11 °C až 15 °C. Na konci října jde až o 5 °C vyšší hodnoty, než je běžné. Rekordy ovšem neohrozí (ty dosahují až 20 °C). První srážky by k nám mohly dorazit v neděli, ale předpovědi se ještě budou upřesňovat.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu ve čtvrtek odpoledne vůči průměru 1981-2020 - v celé střední Evropě bude nadprůměrně teplo, zdroj: in-pocasi.cz