Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Na hřebenech Šumavy leží až půl metru sněhu

V polovině dubna se sníh nacházel už jen na hřebenech Krkonoš. V minulém týdnu se ale situace změnila. Nyní nejvíce sněhu na našem území leží na hřebenech Šumavy, kde je 50 cm. Blatný vrch hlásí rovných 50 cm, Plechý 45 cm a Velký Javor 47 cm (viz měření). Na hřebenech Krkonoš potom leží kolem 35 cm. Na Klínovci v Krušných horách je kolem 20 cm sněhu. Podobné množství sněhu hlásí i hřebeny Jeseníků a Beskyd. S klesající nadmořskou výškou množství sněhu rychle klesá. Trvalá sněhová pokrývka se drží v polohách nad přibližně 900 metrů nad mořem (zejména v Karlovarském kraji i níže). Naopak v nižších polohách je již jaro v plné síle.

Aktuální množství sněhu na Šumavě není pro závěr dubna není ničím neobvyklým. V roce 1980 tu v těchto dnech ležel i přes metr sněhu. Z nedávných let tu v poslední dubnové dekádě leželo více sněhu naposledy v roce 2017 (viz článek o tomto ochlazení), kdy 29. dubna leželo i přes půl metru sněhu. Předtím tu bylo přes půl metru sněhu také v roce 2001. Aktuální množství nového sněhu se na horách v závěru dubna vyskytuje zhruba jednou za 10 let.

Sníh jsme dnes zachytili na vrcholu Pancíř (1 214 m n. m.) u Železné Rudy. Leží tu kolem 40 cm sněhu a teplota se ráno pohybovala kolem -5 °C (ještě chladněji bylo na Horské Kvildě, kde teplota klesla k -10 °C). Stromy tu obaluje silná vrstva sněhu a i lehká námraza.

Šumava
Pohled ze zasněženého Pancíře dnes dopoledne - leží tu 40 cm

Šumava
Pohled ze zasněženého Pancíře dnes dopoledne - směřem na Jezerní horu

Šumava
Pohled ze zasněženého Pancíře dnes dopoledne

Šumava
Pohled ze zasněženého Pancíře dnes dopoledne

Šumava
Zasněžený les na Pancíři

Šumava
Horská Kvilda dnes odpoledne - zelená trává se klube ze sněhu. Množství sněhu mimo hřebeny již rychle klesá, zde leží necelých 15 cm