Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci na zítřek dorazí studená fronta, přinese déšť

Na západě Šumavy spadlo až 70 mm srážek, stoupají zde hladiny řek

Včera odpoledne u nás začalo i vydatně pršet. Zpočátku šlo spíše o přívalové srážky v bouřkách, kdy během chvíle spadlo i kolem 20 až 30 mm srážek. V Hranicích na Moravě dokonce během hodiny napršelo až 60 mm a déšť zde vytopil několik domů a ulic. Postupně začaly srážky přecházet do trvalého deště. Vydatný byl zejména v oblasti Šumavy. Na západě spadlo v Hojsově Stráži dokonce přes 70 mm srážek a stále zde ještě prší, ačkoliv intenzita začíná slábnout. Kolem 70 mm spadlo také v nedalekém Špičáku a v Prášilech. Vydatně pršelo také v Pošumaví. Obec Vlkonice podle ČHMÚ naměřila 62 mm srážek a Volyně 60 mm srážek. V samotných Strakonicích spadlo necelých 57 mm.

Srážky
Srážkové úhrny od včerejších 8:00 do dnešních 8:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Plošně vydatné srážky zde výrazně rozvodnily řeky. Otava v Sušici se ráno dostala na 1. SPA a dále stoupá. Vystoupat by mohla i blízko 2. SPA. Menší přítoky Otavy se dostaly ráno na 2. SPA (Křemelná a Ostružná). Stoupá také horní Úhlava. Horní toky odvodňující západní Šumavu mohou během dne dosahovat až na 2. SPA. Během dne zde ovšem srážky zeslábnou a situace na řekách by neměla způsobit komplikace. Večer postupně začnou klesat.

Stavy řek
Otava v Sušici - dnes ráno dosáhla na 1. SPA (modrou čárou je znázorněna predikce - bude dále stoupat, ale kolem 2. SPA začne klesat), zdroj: hydro.chmi.cz

Povodňových stupňů nakonec nedosáhla Radbuza a Mže, kde se původně očekávaly největší vzestupy. Hlavní srážkové pásmo totiž nakonec šlo o něco jižně přes Šumavu a nezasáhlo Český les. Kolem Přimdy v Českém lese spadlo jen 10 mm srážek. V oblasti Konstantinových Lázní na západě Čech se dokonce vyskytlo místo s jedním z nejnižších úhrnů za posledních 24 hodin na našem území - spadly zde jen 3 mm srážek. Úhrny v této oblasti přitom mají vliv na Mži.

O poznání horší je situace na jihu Německa. Nejvíce srážek za posledních 24 hodin spadlo na stanici Sigmarzell-Zeisertsweiler (Bavorsko) a to 135 mm. Následuje stanice Kißlegg (Bádensko-Württembersko) se 130 mm. V oblasti nadále vydatně prší a řeky se začínají rozlévat ze svých koryt. Hlášeny už jsou první evakuace a zatopené domy. Situace se zde bude dále výrazně zhoršovat.