Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Na Šumavě napadlo až 40 cm sněhu, tak vydatně zde v dubnu za posledních 30 let sněžilo jen dvakrát

V noci na pátek začalo na Šumavě vydatně sněžit. Trvalé sněžení zde pokračovalo až do sobotního dopoledne. Za tu dobu připadlo v nejvyšších polohách Šumavy až 40 cm sněhu. Například na Boubíně ještě v polovině týdne žádný sníh nebyl a v sobotu ráno zde leželo 40 cm sněhu. Podobnou výšku nového sněhu hlásí i další vrcholy Šumavy. V polohách kolem 1000 m (kde leží i obce jako Kvilda, Horské Kvilda, Borová Lada nebo Modrava) napadlo většinou od 20 do 30 cm sněhu. V níže položených místech potom množství sněhu rychle klesalo a sníh navíc odtával.

Sníh
Měření ze stanice na vrcholu Boubín od čtvrtečních 8:00 do sobotních 8:00 - bílou čárou je znázorněna výška sněhové pokrývky (v sobotu dosáhla 40 cm, přitom ve čtvrtek činila 0 cm) , zdroj: chmi.cz

Boubín
Sněhem zasypaná cesta na Boubín dnes ráno, zachytil Miroslav Kůrka, zdroj: facebook.com

Horská Kvilda
Sněhem zasypané silnice kolem Horské Kvildy v pátek dopoledne, zachytil Luboš Kastner, zdroj: facebook.com

Na profesionální meteorologické stanici na šumavském Churánově (1118 m n. m.) leželo v sobotu ráno 34 cm nového sněhu. Od pátečního do sobotního rána tu připadl rovný čtvrt metr sněhu (dalších 9 cm nasněžilo v noci na pátek). Tento jednodenní přírůstek sněhu je zde v dubnu nejvyšší od roku 1980, tedy za více než 40 let. Podobně hustě tu sněžilo v roce 2017, kdy za den připadlo jen o 2 cm méně než nyní. Za tři dny tu tehdy celkově připadlo 38 cm sněhu (v delším časovém úseku tak bylo sněžení ještě o trochu vydatnější než to současné). Přes 30 cm nového sněhu stanice zaznamenala také v roce 2001 a 1985. V dubnu na Šumavě přes 30 cm sněhu v jedné srážkové epizodě napadne zhruba jednou za 10 let. Vydatná dubnová sněžení zde byla o poznání častější kolem roku 1980. Tehdy zde dokonce za pár dnů mezi 22. a 24. dubnem 1980 připadlo rekordních 85 cm sněhu. Hřebeny Šumavy tehdy hlásily přes metr čerstvého sněhu. Kolem půl metru sněhu v dubnu napadlo i v roce 1979.

Sníh
Churáňov dnes ráno - mokrý sníh obalil stromy, zdroj: chmi.cz