Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Na Břeclavsku se vyskytla menší supercela, v zimě je to výjimečné

Na jihovýchodě Moravy byly včera pozorovány bouřky. Bouřka na Břeclavsku dokonce přerostla do menší supercely. Naše území zasáhla jen na malé ploše. Více se projevila až na Slovensku, kde vykazovala všechny typické znaky supercely.

Radar
Radarový snímek z 15:30 dne 24.2.2023 - na Břeclavsku se vyskytla menší supercela, zdroj: ventusky.com

Radar
Radarový snímek z 15:55 dne 24.2.2023 - na Slovensku se na radaru vyskytlo i tzv. hákovité echo, které je pro supercely charakteristické, zdroj: shmu.sk

Přinesla také kroupy. U nás byly pozorovány například v Lanžhotu (viz fotografie). Ty jsou sice v zimních bouřkách běžné, ale včera dosáhly neobvyklých rozměrů. Zejména ve vyšších hladinách je v zimě vzduch studený, což kromě výrazného poklesu teploty s výškou podporuje také tvorbu krup. Zimní bouřky jsou proto často doprovázeny malými kroupami (případně kroupkami) o průměru cca 0,5 cm. Páteční kroupy ovšem úplně malé nebyly. V Trenčíně dosahoval jejich průměr téměř 2 cm. Mohl za to právě výskyt supercely, která se vytvořila díky vhodným podmínkám (hlavně výraznému střihu větru). Podle SHMÚ jde o vůbec první zaznamenanou supercelu v zimě na území Slovenska.

Trenčín
Kroupy v Trenčíně dne 24.2.2023 - na zimu dosáhly neobvyklých rozměrů, zdroj: D. Lobotka / SHMÚ.sk

Celkově bylo podle sítě Blitzortung.org na našem území zaznamenáno lehce přes 1000 blesků. Další blesky byly pozorovány na Slovensku.

Blesky
Množství blesků 24.2.2023 - barevně odlišeny dle času, zdroj: shmu.sk

Dnes k nám již proudí studený vzduch, ve kterém se očekává tvorba sněhových přeháněk. Ty mohou přechodně přinést i husté sněžení. Ojediněle bleskový výboj nelze vyloučit ani dnes, ale bouřky již nebudou tak časté a siné jako včera.