Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

Čechami se prohnaly tři supercely, způsobily škody

Dnes odpoledne se u nás vyskytovaly přeháňky a ojediněle bouřky. Dvě z nich ovšem krátce před 17. hodinou přerostly na západě území do stádia supercel a začaly působit i vážné škody. Hlášeny byly jako přívalové srážky s úhrny kolem 30 mm (např. Vlkonice u Sušice nebo Mladá Vožice u Tábora), tak i velké kroupy kolem 3 cm a nárazy větru o síle až 90 km/h (ten byl změřen v obci Neumětely u Berouna). První supercela vznikla na Berounsku, kde zasáhla i dálnici D5. Řidiče tu překvapil přívalový déšť, kroupy kolem 3 cm a silný vítr (viz záběry). Kroupy lehce poškodily i skla a kapoty aut. Následně supercela zamířila směrem na Dobříš a Sedlčany, kde byla opět velmi silná. Při dalším postupu již zeslábla.

Kroupy
Dálnice D5 u Berouna dnes kolem 17:00, kdy tu padaly kroupy kolem 3 cm

Kroupy
Dálnice D5 u Berouna dnes kolem 17:00, kdy tu padaly kroupy kolem 3 cm

Další supercela se pozdě odpoledne a večer prohnala oblastí od Toužimi přes Plzeň. Za Plzní u Klatov se následně spojila s další supercelou postupující od Tachova a pokračovala až po Sušice. Hasiči kvůli těmto supercelám hlásili několik výjezdů k zatopeným místům i popadaným stromům.

Blesky
Supercela při příchodu do Plzně v 18:00

Blesky
Supercela při příchodu do Plzně v 18:00

Celkově u nás dnes uhodilo lehce přes 11 000 blesků. Nejvíce jich uhodilo na západě Čech. Naopak na východě území se bouřky vůbec nevyskytly.

Blesky
Sumace blesků dne 6.9.2022 (do 21:00) - barevně odlišeno dle času úderu, zdroj: blesky.bourky.cz