Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně slunečno a po chladném ránu odpoledne většinou přes 20 °C

Na severu Švédska napadlo až 38 cm sněhu, ve městě Kiruna jde o zářijový rekord

Končící astronomické léto se postaralo v Evropě o zajímavý rekord. Zatímco letošní září je na většině kontinentu teplotně výrazně nadprůměrné a dokonce padají teplotní rekordy, na sever Skandinávie pronikl studený vzduch. Ostrý teplotní kontrast mezi studeným vzduchem na severu a jihu Skandinávie se potom postaral o vydatné sněžení na severu Švédska.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let ve středu večer - zatímco na severu Skandinávie byly teploty podprůměrné, na jihu naopak nadprůměrné , zdroj: ventusky.com

Největší výška sněhu během středečního rána byla hlášena z města Kiruna, kde napadlo 38 cm (smhi.se). Je to s velkým náskokem největší výška sněhu hlášená z Kiruny v září. Dosavadní rekord byl 21 cm z 20. září 1932. Měření výšky sněhu zde začalo v roce 1905.

Sníh
Výška sněhu ve městě Kiruna za poslední 4 měsíce, zdroj: smhi.se

Sníh
Zasněžená Kiruna 20. září, zdroj: facebook.com



Když se podíváme na Švédsko jako celek, 38 cm v Kiruně je největší výška sněhu v září ve Švédsku od roku 2003. Tehdy měl Katterjåkk 40 cm. Švédský absolutní zářijový rekord je potom 62 cm v Sösjö v Jämtlandu z 28. září 1954 (viz přehled rekordů).

Nově napadlý sníh na severu Švédska v dalších dnech opět rychle roztaje a konec září bude v celé Evropě teplotně výrazně nadprůměrný.