Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno a kromě východu často větrno

Ve Švédsku naměřili -43,6 °C, nejnižší lednovou teplotu za více než 20 let. V neděli celodenní mrazy dorazí i do Česka

Na sever a severovýchod Evropy v tomto týdnu proniká arktický vzduch, který přináší celodenní teploty i pod -30 °C. Vůbec nejnižší teplota byla naměřena v noci na dnešek na švédské stanici Kvikkjokk-Årrenjarka. Zde klesla na -43,6 °C. Je to dokonce nejnižší lednová teplota ve Švédsku od roku 1999, kdy naměřili místní lednový rekord -49,0 °C. Přímo na stanici Kvikkjokk šlo potom o vůbec nejnižší lednovou teplotu za dobu měření (přes 100 let). Dnešní hodnota totiž vyrovnala rekord z roku 1918.

Teploty
Teploty v Evropě dnes nad ránem, zdroj: ventusky.com

Teploty
Měření ze stanic SMHI, zdroj: smhi.se

Velmi silné mrazy budou ve Skandinávii pokračovat i v nejbližších dnech, ale postupně se začnou zmírňovat a v příštím týdnu skončí. Spolu s tím se začne arktický vzduch propadat více na jih Evropy. K nám se dostane o víkendu. V sobotu se očekávají denní maxima mezi 1° C až 6 °C. V noci na neděli k nám potom začne od severu pronikat studený vzduch. V neděli ráno už bude většinou mrznout a během dne naměříme jen -1 °C až -5 °C. Oproti pátečním 5 °C až 9 °C tak půjde o citelné ochlazení. Například v Ostravě bude v pátek po polední kolem 7 °C, zato v neděli odpoledne se zde čeká nejvýše -4 °C. Ochladí se tak o více než 10 °C.

Silné mrazy se u nás objeví na počátku příštího týdne. Ranní teploty při vyjasnění klesnou všude pod -10 °C, v údolích i pod -15 °C. Denní maxima se v pondělí a v úterý čekají mezi -3 °C až -7 °C, na severovýchodě bude ještě chladněji. Na severovýchodě se dokonce od středních poloh může objevit i arktický den s celodenní teplotou pod -10 °C. Od středy se ovšem začnou mrazy zřejmě rychle zmírňovat. Sněhu většinou příliš nenapadne (vzduch bude suchý a sněžení se zřejmě objeví jen na jihu a východě v neděli) a na velké části území půjde o holomrazy.

Teploty
Očekávané teploty v pondělí odpoledne - na severovýchodě se od středních poloh mohou pohybovat i kolem -10 °C, zdroj: ventusky.com

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let v pondělí odpoledne v Evropě - do Evropy se rozlije studený vzduch a teploty budou podprůměrné. Naopak ve Skandinávii už budou opět nadprůměrné a příliv arktického vzduchu zde skončí, zdroj: ventusky.com