Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno, teplo a hlavně v Čechách větrno

Tajfuny a zhodnocení sezony roku 2013

Sezona tajfunů, jak se označují vyvinuté tropické cyklony v západní části Tichého oceánu, ještě pravděpodobně nekončí, ale můžeme se ohlédnout již teď za těmito bezesporu fascinujícími úkazy. Důležité je také si ujasnit podmínky, za kterých je nepravděpodobnější jejich vznik a další charakteristické rysy.

Vznik tajfunů
K tomu, aby vznikla tropická porucha, ze které se postupně vyvine tajfun, je zapotřebí šesti hlavních činitelů. Jsou to dostatečná teplota oceánu (uvádí se minimum 26,5 °C), instabilní vzduchová hmota, dostatečná vlhkost vzduchu, dostatek Coriolisovy síly k prohloubení centra, již existující potenciál ke vzniku tlakové poruchy a slabý střih větru. Oblast jejich vzniku je uváděna do třicáté rovnoběžky. Většina ale nezačíná svou životní pouť poblíž rovníku, jelikož je zde Coriolisova síla nejslabší. V západním Pacifiku se vyskytuje téměř třetina všech tropických cyklon na Zemi a tato oblast je také označována jako nejaktivnější z hlediska těchto jevů.

Trasy tajfunů
Nejčastější trasy jsou rozděleny do tří cest. Tou první je přímá cesta, kdy jsou postiženy nejvíce státy jako Filipíny, jih Číny, Taiwan a Vietnam. Druhá je takzvaná parabolická trasa, při které trpí nejvíce východní Filipíny a Čína, Taiwan, Korea a Japonsko. Poslední směřuje k severu a nezpůsobí příliš škod, protože přechází většinou jen přes malé ostrovy. Jen zřídkakdy se stane to, že je hurikán přejmenován na tajfun, jelikož urazí dlouhou vzdálenost od západního pobřeží USA a Mexika do oblasti západního Pacifiku.

Tajfuny
Cesty všech tropických cyklon v severozápadní části Tichého oceánu letech 1980-2005 (čím červenější barva, tím větší intenzita) Zdroj: Wikipedia

Vývojová stádia
Dříve než tajfun vznikne, prochází podle japonské meteorologické služby vývojovými stádii, které zahrnují tropickou poruchu, tropickou bouři a silnou tropickou bouři. Tropická cyklona je považována za tajfun, pokud průměrná rychlost větru dosahuje hodnot větších než 118 km/h. Následně se podle rychlosti větru rozdělí do tzv. Saffirovy-Simpsonovy stupnice do pěti kategorií, přičemž do 1. kategorie patří nejslabší a do 5. kategorie nejsilnější. I slabší tajfuny ovšem mohou způsobit velké ztráty na životech především kvůli vydatným srážkám, které v této stupnici nejsou zohledněny, a s nimi spojenými povodněmi.

Tajfunová sezona
Normální tajfunová sezona nemá během roku vymezenou působnost, jelikož dle průměrných statistik se vyskytují téměř celoročně. Samozřejmě, že největší intenzity dosahují v období červen až listopad. Škody, pokud se tajfun dostane nad pevninu, jsou nejvyšší spíše ve druhé polovině léta, jelikož je voda oceánu nejteplejší a tropická cyklona má tak dobré podmínky k tomu, aby se dostatečně rozvinula. Naopak období od prosince do května je charakteristické menší četností. Minimum tajfunů je v únoru, pak následuje vzestup četnosti až do srpna a poté postupný pokles počtu. Průměrně se za sezonu v této oblasti objeví 26,8 tropických bouří a zajímavostí je fakt, že jejich celkové množství od roku 1959 do roku 2011 je 1419. Nejvíce akční sezonu zažili tamější obyvatelé v roce 1964, kdy jich bylo spatřeno na 39, naopak pouze 14 zpozorovali v roce 2010. Co do síly je považován za velikána tajfun Tip z roku 1979, který se prezentoval rychlostí větru až 310 km/h a v jeho oku bylo naměřeno pouze 870 hPa atmosférického tlaku. Tajfun Nina (1975) je zase znám v této oblasti jako tajfun, který zapříčinil nejvíce ztrát na lidských životech a to až přes 200 000 lidí. Za velkým počtem obětí stálo protržení přehrady Pan-čchiao a desítky dalších přehrad v Číně.

Tajfun Top - satelitní snímek
Tajfun Tip na satelitním snímku s charakteristickým okem uprostřed tajfunu Zdroj: Wikipedia

Tajfun Nina - trasa
Trasa a intenzita tajfunu Nina (nejvýše dosáhl 4. kategorie) Zdroj: Wikipedia

Sezona roku 2013

Ačkoliv rok 2013 ještě neskončil, většina tajfunů už přešla a zanikla. Nyní by se již nemělo vyskytovat takové množství jako v létě. Podle prozatímního průběhu se jeví letošní sezona jako průměrná se svými 28 bouřemi, z nichž bylo 11 klasifikováno jako tajfun. První tropická bouře Sonamu (Auring) se začala formovat již první den tohoto roku. Když se podíváme na nejsilnější tajfun, jedná se o Lekimu, která se začala utvářet 16. října a jejíž průměrná desetiminutová rychlost větru dosahovala hodnoty 215 km/h a minimální tlak v centru byl pouhých 905 hPa!

Letos tropické bouře způsobily škody přes 8 bilionů amerických dolarů a usmrtily téměř 400 lidí. Vezměme si například tajfun Usagi (Odette), který se přehnal přes Filipíny, Taiwan, Čínu, Hong Kong a Macau od 16. do 24. září. Rychlost větru dosahovala až 205 km/h a tajfun napáchal škody za 3,8 bilionu amerických dolarů. Navíc má na svědomí 50 lidských životů.

Aktuálně jsou stále aktivní tajfun Francisco, který měl 23. října v 16:50 UTC nárazy větru o rychlosti až 185 km/h a jeho aktivita je na stupnici tajfunů vyjádřena číslem 1, dále pak tajfun Lekima, který byl v 16:00 UTC na pátém stupni s průměrnou rychlostí 215 km/h a nárazy až 305 km/h.

Tajfuny 2013
Mapa tras všech tropických cyklon v roce 2013 v severozápadní části Tichého oceánu Zdroj: Wikipedia