Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hodně oblačnosti, v severní polovině území postupně slunečno

V příštím týdnu stále nadprůměrné teploty, v některých dnech zabouří

V příštím týdnu bude pokračovat teplotně nadprůměrné a srážkově podprůměrné období. Rekordy jako v sobotu už ale teploty neohrozí a přes 30 °C se dostanou jen lehce.

Hned v pondělí bude spíše hodně oblačnosti a hlavně v jihovýchodní polovině území se objeví přeháňky nebo bouřky, výjimečně i silné s přívalovými srážkami, nárazy větru až 80 km/h a kroupami. Díky vysokým hodnotám střihu větru na východě Česka nelze vyloučit ani vznik lokálních malých supercel. Naopak na severozápadě se srážky objeví jen výjimečně. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 26 °C až 30 °C, při déletrvajícím slunečním svitu až na 32 °C.

Bouřky
Hodnoty energie CAPE v pondělí odpoledne - v jihovýchodní polovině území přesáhnou i 1000 J/kg a budou se zde tak tvořit i bouřky, zdroj: ventusky.com

V úterý již srážky ustanou a převládne jasno, během dne až polojasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 26 až 30 °C.

Teploty
Očekávané teploty v úterý odpoledne - budou většinou mezi 26 °C až 30 °C, zdroj: ventusky.com

Ve středu počasí zkomplikuje přechod frontálního systému. Při jeho přechodu by se u nás mohly tvořit i silné bouřky. Díky vysokým hodnotám střihu větru opět hrozí i tvorba menších supercel a při nich výskyt krup a silných nárazů větru. Intenzita bouřek se ale ještě bude upřesňovat. Denní maxima vystoupí na 28 °C až 32 °C.

Mapa
Synoptická situace ve středu odpoledne - počasí u nás ovlivní frontální systém, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno a spíše už jen ojediněle, na horách místy, se objeví přeháňky, případně bouřka. Teploty vystoupí na 24 °C až 28 °C, na jihovýchodě až 30 °C. V závěru týdne budou teploty stále na letních hodnotách, většinou kolem 27 °C. V některých dnech se objeví i přeháňky, ojediněle bouřky. Na jejich četnosti se ale zatím modely příliš neshodují.