Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci na zítřek dorazí studená fronta, přinese déšť

Před námi je další teplý týden, častěji se přidají srážky a zesílí vítr

V novém týdnu nás opět čeká teplotně výrazně nadprůměrné počasí. Slabé mrazy se většinou neobjeví ani v noci. Oproti tomuto týdnu se častěji přidají srážky a zesílí vítr. Většina sněhu už ale roztála i na horách a časté srážky se tak výrazně neprojeví na vzestupech řek.

Hned v pondělí se rozfouká čerstvý západní až severozápadní vítr. V nárazech jeho rychlost dosáhne kolem 50 km/h, na horách až 70 km/h. Tak silný vítr nebude působit škody, ale sníží pocitovou teplotu. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 °C až 10 °C, na jihu Moravy až na 12 °C. K tomu bude na obloze hodně oblačnosti a zpočátku na většině území bude občas pršet (na hřebenech hor půjde i o sněžení). Během dne od západu půjde spíše o místní přeháňky. Spadne od 1 do 5 mm, na severu a západě Čech až 10 mm, na horách až 15 mm.

Vítr
Maximální nárazy větru za pondělí, které bude největrnějším dnem nového týdne, zdroj: ventusky.com

Zpočátku se srážky objeví také v úterý. Bude oblačno až zataženo a místy se přidá déšť nebo přeháňky. Od 900 m budou srážky smíšené nebo sněhové. Během odpoledne se očekává od severozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 °C až 10 °C. Vítr oproti pondělí o něco zeslábne.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí ve střední Evropě budou ovlivňovat jednotlivé frontální systémy, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu se srážky čekají hlavně ráno. Bude oblačno až zataženo a ojediněle, ráno a dopoledne místy, se objeví déšť nebo přeháňky, od 900 m budou sněhové. Nejvyšší denní teploty zamíří 7 °C až 11 °C. Vítr v nárazech dosáhne přechodně 50 km/h.

Časté srážky se čekají ve čtvrtek, kdy bude hodně oblačnosti a na většině území se přidá déšť nebo přeháňky (sněžit tentokrát nebude ani na hřebenech hor). Nejvyšší denní teploty vystoupí na 8 °C až 12 °C, ale pocitovou teplotu bude stále lehce snižovat vítr.

Deštivý bude také pátek, kdy ale od severozápadu začnou srážky ustávat. Na horách v Čechách od 800 m půjde postupně o sněžení. O víkendu zřejmě srážek ubude a teploty budou mezi 5 °C až 9 °C (předpověď na víkend je ale ještě poměrně nejistá).

Srážky
Celkové očekávané srážkové úhrny v novém týdnu - před námi je dostatek srážek, na horách může spadnout až 50 mm, zdroj: ventusky.com