Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na západ dorazily vydatné srážky, očekávají se i vzestupy řek - sledujeme on-line

Teploty v Čechách překročí jarních 10 °C

Zatímco v uplynulých týdnech padaly teplotní rekordy hlavně na Moravě a ve Slezsku, v následujících dnech se mohou objevit rekordně vysoké teploty naopak v Čechách. Již zítra se začnou šplhat i přes 10 °C a nadprůměrné teplo bude pokračovat také ve středu a ve čtvrtek. Právě čtvrtek bude zřejmě nejteplejším dnem z celého týdne. Na Moravě zůstane o pár stupňů chladněji, zejména v místech, kde se vytvoří nízká oblačnost nebo mlhy (ta se v Čechách objeví jen ojediněle). Ochlazení dorazí v pátek, ale teploty budou stále nadprůměrné (4 °C až 5 °C).

V roce 2005 bylo v Českých Budějovicích 16,3 °C
Každodenní překonávání dlouholetých teplotních rekordů ovšem očekávat nelze. Dne 7. ledna panovalo rekordní teplo v roce 1999. Tehdy v Českých Budějovicích teplota vystoupila na 13,1 °C, v Praze bylo 12,8 °C a v Ústí nad Labem 11,3 °C. Zítra budou zřejmě nejvyšší denní teploty nepatrně nižší. Dne 8. ledna bylo nejtepleji v roce 2005, kdy v Českých Budějovicích teplota vystoupila na 16,3 °C, v Ústí nad Labem bylo 13,2 °C a v Praze 13,8 °C. Takové teplo jako v roce 2005 se v tomto týdnu neočekává. Posledním dnem, kdy by mohly padat teplotní rekordy tak zůstává čtvrtek. Značná část rekordů pro tento den pochází z roku 2007, kdy byly nejvyšší teploty mezi 11 °C až 12 °C. Právě v tento den je překonání teplotních rekordů nejpravděpodobnější.

Tip: Předpovědní model - předpověď teplot v Česku

Počasí
Teploty 8.1.2013 ve 14:00 dle numerického modelu - nejtepleji bude v jihozápadní polovině Čech (až 12 °C), nejchladněji naopak na Moravě (kolem 5 °C)