Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

V neděli k nám pronikne velmi teplý vzduch, v ohrožení jsou teplotní rekordy

Zatímco po většinu tohoto týdne se teploty pohybují v odpoledních hodinách kolem 15 °C, v neděli se výrazně oteplí. Z běžných říjnových teplot nás čeká skok k výrazně nadprůměrným teplotám, které jsou běžné pro úvod září. Již ráno budou teploty často nad 10 °C. Během nedělního odpoledne se potom oteplí na 18 °C až 22 °C, v Čechách až na 23 °C. Ráno bude ještě hodně oblačnosti, ale během dne se bude protrhávat a převažovat bude postupně spíše jen řídká vysoká oblačnost. Pocitovou teplotu bude ale hlavně na severních horách snižovat čerstvý vítr s nárazy až 60 km/h.

Teploty
Očekávané teploty v neděli odpoledne, zdroj: ventusky.com

Očekávané teploty v neděli již mohou překonat dlouholeté teplotní rekordy. V Praze Klementinu, kde se počasí pravidelně sleduje již od roku 1775, platí pro tento den rekord z roku 2017, kdy tu bylo 22,6 °C. V neděli tu může být až 23 °C.

Odchylka
Odchylka teploty vzduchu v neděli odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty ve střední Evropě budou výrazně napdrůměrné, zdroj: ventusky.com

Velmi teplé počasí u nás setrvá i v úvodu příštího týdne, ačkoliv neděle bude v průměru letošním nejteplejším říjnovým dnem (naposledy se u nás tak vysoké teploty vyskytly v polovině září). V pondělí se maxima očekávají mezi 18 °C až 22 °C a v úterý mezi 16 °C až 21 °C. V dalších dnech se bude zřejmě pozvolna ochlazovat.