Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Dnes bylo téměř tropických 30 °C, teploty překonaly dlouholeté rekordy

Do Česka dnes vrcholil příliv velmi teplého vzduchu před studenou frontou. V Čechách byly odpoledne měřeny extrémně vysoké teploty (často přes 27 °C). Na Moravě a ve Slezsku zůstalo o něco chladněji, v maximech většinou kolem 25 °C. Vůbec nejtepleji bylo podle ČHMÚ na stanicích Dobřichovice a Doksany, které shodně naměřily 29,8 °C. Chyběly tak jen dvě desetiny stupně k dosažení tropického dne a půl stupně od dosud nejvyšší teploty naměřené v říjnu, která činí 30,3 °C a byla zaznamenána 4. října 1929 v Českých Budějovicích-Rožnově. Dnes na této stanici naměřili 29,3 °C.

Mapa
Teploty dnes v 15:00 - v centrálních Čechách se dostaly často přes 27 °C, zdroj: in-pocasi.cz

Říjnový rekord byl dnes hodnotou 27,8 °C překonán i v pražském Klementinu. Doposud byl rekord pro říjen 27,0 °C ze 4. října 1929. Na 58 % stanic měřících déle než 30 let (96 ze 164) byl dnešek podle ČHMÚ nejteplejším 3. říjnem v historii měření a na každé čtvrté stanici jsme dnes zaznamenali dosud nejvyšší říjnovou teplotu.

Teploty
Tabulka dnešních rekordů dosažených na stanicích ČHMÚ, zdroj: facebook.com

V noci přes naše území přejde studená fronta, která již zítra přinese ochlazení a teploty v rozpětí mezi 16 °C až 20 °C (klesnou tedy o téměř 10 °C). I tak ještě stále půjde o lehce nadprůměrné hodnoty pro říjen. V závěru týdne se navíc zřejmě opět oteplí.