Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Teplotní rekordy padly na většině stanic

Dnešní ráno bylo velmi mrazivé. Na celém území se vyskytly na březen velmi tuhé mrazy. V druhé polovině března naposledy takto mrzlo v roce 1987. Na severovýchodě byla ojediněle zaznamenána i nejnižší teplota letošního roku. Nejchladněji bylo v Karlově Studánce v Jeseníkách, kde rtuť teploměru klesla na -19,1 °C. Velmi chladno bylo také v Suché Rudné, kde teplota klesla na -18,9 °C. V Liberci teplota klesla na -18,3 °C. Na většině stanic ČHMÚ byly překonány teplotní rekordy pro dnešní den (na 167 z celkových 204). Tepleji bylo především na jihu území, kam se nedostalo tolik arktického vzduchu ze severní Evropy. V mrazových kotlinách se nevyskytly nejsilnější mrazy, protože zde vál mírný vítr, který neumožnil výrazné prochladnutí vzduchu na jednom místě. Naopak ovšem výrazně snižuje pocitovou teplotu.

Arktický den
Včera se dokonce na stanicích ČHMÚ na Šeráku a Lysé hoře vyskytl arktický den. Teplota zde po celý den nepřekročila -10 °C. Na Šeráku bylo nejvýše -13,9 °C.

V Polsku ještě chladněji
O poznání chladněji bylo v Polsku. Na horách teploty klesly i pod -20 °C. Nejchladněji bylo v obci Bukowina Tatrzańska, kde teplota klesla na -26,4 °C.

V dalších dnech již budou mrazy slabší. V průměru se oteplí o 3 °C.

Tip: Aktuální teploty v ČR

Teploty
Teploty dnes ráno v 6:30 - nejchladněji bylo na severovýchodě území