Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Nad střední Evropou se vytvoří výrazné teplotní rozhraní, v jeho severní části hrozí přívaly sněhu a silné mrazy

Letošní zima je poměrně bohatá na rychlé změny charakteru počasí i teplot. A další taková změna se chystá na víkend a začátek příštího týdne. Tentokrát je ale předpověď vývoj počasí obtížnější než obvykle. Nad střední Evropou se totiž začne v příštích dnech zvýrazňovat teplotní rozhraní oddělující teplý, původem subtropický vzduch na jihu od studeného, kontinentálního vzduchu na severu. Teplotní rozdíly se během víkendu zvětší a dosáhnou hodnot přes 15 °C na vzdálenost pouhých 400 kilometrů. V neděli odpoledne by tak na jihu Slovenska mohlo být kolem +10 °C, ve stejné době na jihu polského Slezska kolem -5 °C (a třeba ve Varšavě dokonce -10 °C). Jde o situaci, která tak trochu připomíná onu pověstnou situaci na Silvestra 1978, ústící v nejvýraznější ochlazení v Česku v historii měření. Tentokrát ale ochlazení tak dramatické nebude.

Teploty
Očekávané teploty v Evropě v neděli ve 13:00, zdroj: ventusky.com

Přívaly sněhu severně od našeho území
Výrazný teplotní kontrast přesto povede k poměrně výrazným projevům počasí. Jednak půjde o vydatné srážky, které na teplé, jižní straně budou padat ve formě trvalého deště, na straně severní, studené, naopak v podobě trvalého sněžení. Za celý víkend by mohlo i v nížinách napadnou místy 20 až 30 cm, ojediněle až kolem 40 cm. Sněžení bude doprovázené ledovým čerstvým větrem od východu, který jednak výrazně sníží pocitovou teplotu (i pod -15 °C), a současně povede k tvorbě sněhových závějí, nejsou vyloučeny ani podmínky odpovídající blizardu (zvířený sníh, sněžení a studený vítr). Současně se na teplotním rozhraní můžou objevit i mrznoucí srážky s tvorbou ledovky, neboť studený (těžký) vzduch bude v přízemní vrstvě pronikat dále na jih, zatímco ve výšce bude tou dobou ještě vzduch teplý vedoucí k dešti. Každopádně jde o situaci, která má potenciál způsobit velké komplikace. Nejkomplikovanější je ale otázka určení polohy tohoto rozhraní, tedy i stanovení oblasti, kde případně varovat obyvatele. Zatím se jeví, že to mělo být z Holandska přes střední Německo nad jižní Polsko.

Sníh
Množství nového sněhu do pondělního večera podle modelu GFS - v Polsku a Nizozemsku může ojediněle napadnout až 40 cm sněhu, zdroj: ventusky.com

Naše území bude ležet přesně na rozhraní
Poloha tohoto rozhraní bude mít samozřejmě zásadní dopady i na počasí v Česku. Zatímco v předchozích dnech modely preferovaly polohu v blízkosti naší severní hranice, aktuálně to vypadá, že by se rozhraní mělo nacházet i nad Českem. Znamená to, že v severních a severovýchodní částech republiky už bude o víkendu sněžit (může spadnout i přes 10 cm sněhu), na jihu pršet. Mezi těmito oblastmi může padat déšť, déšť se sněhem i mrznoucí déšť. Rozdílné pak budou samozřejmě i teploty, zatímco na severu a severovýchodě už může po celý den mrznout, v jižní polovině území můžou teploty místy vyšplhat nad 5 °C. Vítr pak bude silnější na severu, kde se můžou tvořit sněhové jazyky, později i závěje.

Ostrava
Srovnání různých modelových předpovědí pro Ostravu - první graf ukazuje teplotu, druhý srážky. Barevně jsou odlišeny výpočty různých modelů. Je patrné, že od soboty se předpovědi nezvykle výrazně rozcházejí, zdroj: meteoblue.com

České Budějovice
Srovnání různých modelových předpovědí pro České Budějovice - první graf ukazuje teplotu, druhý srážky. Barevně jsou odlišeny výpočty různých modelů. Je patrné, že od neděle se předpovědi nezvykle výrazně rozcházejí, zdroj: meteoblue.com

Zřejmě v noci na pondělí se rozhraní přesune na našem území k jihu – znamená to přechod deště do sněhu a citelné ochlazení na celém území. Nicméně modely počítají s tím, že i v dalších dnech se bude rozhraní udržovat blízko Česka a je tak možné, že se ještě výrazněji projeví během příštího týdne.

Zajímavé budou i teplotní poměry mimo střední Evropu. Na jedné straně lze čekat příliv studeného kontinentálního vzduchu nad Britské ostrovy, kam přinese chladné a často mrazivé počasí, velmi chladno bude i v jižní Skandinávii – celodenní mrazy v Kodani nejsou vzhledem k poloze na břehu moře moc časté. Naopak teplo bude kromě jižních oblastí střední Evropy i na Balkáně – maxima kromě hor vyšplhají často na 15 až 20 °C, zejména v neděli.