Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, nejméně bude pršet na severu a severovýchodě

Na severovýchod Evropy začíná pronikat arktický vzduch, teploty klesnou pod -30 °C

Do Skandinávie a Ruska s příchodem nového roku zesiluje příliv arktického vzduchu. Již dnes zde teploty klesly často pod -20 °C, ojediněle i k -30 °C. V příštích dnech se bude oblast s arktickými mrazy zvětšovat a mrazy ještě zesílí. Na severu Skandinávie už zítra teploty celý den často zůstanou kolem -30 °C. V ranních hodinách nelze na severu Skandinávie vyloučit ani dosažení -40 °C. Velmi silné mrazy čekají také Rusko. V samotné Moskvě dnes jsou maxima kolem -15 °C, zítra budou kolem -20 °C a ve středu a ve čtvrtek kolem -25 °C. Potom se začne lehce oteplovat.

Teploty
Teploty v Evropě ve středu ráno - ve Skandinávii a v Rusku se čekají velmi silné mrazy s teplotami pod -30 °C, zdroj: ventusky.com

Arktický vzduch se bude pomalu rozlévat i do sousedních zemích. V polovině týdne se v Evropě vytvoří výrazný teplotní kontrast. Například ve čtvrtek budou teploty na severovýchodě Polska kolem -10 °C po celý den, zato na jihozápadě Polska bude až 10 °C. Dále na jihu Evropy potom čekají nadprůměrné teploty u 20 °C (například na pobřeží Itálie). Teplotní kontrast v Evropě se může blížit až 50 °C.

Teploty
Teploty ve čtvrtek ve 13:00 - v Evropě se vytvoří výrazný teplotní kontrast, zdroj: ventusky.com

K nám se tento studený vzduch dostane až v neděli. Modely se ale zatím aktuálně neshodují na tom, jak studený tento vzduch bude (resp. jak moc se nad Evropou oteplí a z jakého směru k nám pronikne). Zatímco modely ICON a GFS u nás v neděli čekají teploty mezi 0 °C až 4 °C, model ECMWF a GEM čeká maxima jen kolem -5 °C a nástup i silných mrazů.