Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Teploty opět překonaly až letních 25 °C, padly rekordy

Dnes se k nám plně obnovil příliv velmi teplého vzduchu. Teploty tak na řadě míst překonaly letních 25 °C. Rekordy pro dnešní den padly na 78 ze zhruba 160 stanic, které měří alespoň 30 let. Nejtepleji bylo podle ČHMÚ v Doksanech na Litoměřicku, kde teplota vystoupila na 27,4 °C. Velmi teplo bylo také v Plzni, kde na Mikulce teplota vystoupila na 26,5 °C.

Teploty
Teploty dnes v 16:00 - v Čechách se dostaly i nad 25 °C, na Moravě a ve Slezsku bylo chladněji, zdroj: in-pocasi.cz

Nad hranici 20 °C se teploty v Česku dostanou také ve čtvrtek, v pátek a sobotu. Hlavně v pátek a sobotu se opět na nejteplejších místech očekává překročení letních 25 °C. Výrazně se ochladí až v neděli, kdy se naopak z výrazně nadprůměrných teplot dostaneme i k lehce podprůměrným teplotám.

Velmi teplé počasí v těchto dnech nezažívá jen Česko, ale celá střední, západní a jihozápadní Evropa. Obzvláště dlouhé je letos období nadprůměrně vysokých teplot v Alpách. Od konce meteorologického léta zde jen jednou sněžilo (22. září, někde 23. září). Místo toho Alpy v posledních dnech hlásí až rekordně vysoké teploty, saharských prach (viz animace), další tání ledovců a podprůměrné stavy řek. Díky vysokým teplotám zatím ani příliš nežloutnou stromy a modříny, které v jiných letech již opadávaly a přecházely do žlutých barev.

Modříny
Modříny nad Königssee 11. října 2023 - letos jsou zatím stále zelené, v jiných letech se přitom již barvily do žlutých odstínů

Stromy
Königssee 11. října 2023 - listnaté stromy jsou zde letos ještě většinou zelené

Podle některých nových studií může být jedním z důvodů extrémních teplot nedávná sopečná erupce podmořské sopky Tonga, která do stratosféry vychrlila téměř 150 milionů tun vodní páry (viz článek).