Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Před námi je další výrazně nadprůměrný týden, teploty budou blízko 10 °C

V novém týdnu nás čeká opět teplotně výrazně nadprůměrné počasí. Zatímco v tom končícím alespoň jeden den sněžilo i mimo hory, v tomto nadcházejícím se zima v nížinách připomene jen jediným ránem se slabým mrazem. Jinak bude počasí připomínat spíše jaro.

Hned v pondělí nás čeká oblačno až zataženo, ojediněle, v Čechách odpoledne místy, se vyskytnou přeháňky, nad 1000 m budou srážky smíšené nebo sněhové. Na severovýchodě ráno ještě musíme počítat s doznívajícím deštěm. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 °C až 10 °C, na jižní Moravě až na 11 °C.

Srážky
Množství srážek v pondělí odpoledne za 3 hodiny - hlavně v Čechách se čekají přeháňky, zdroj: ventusky.com

V úterý již bude srážek i oblačnosti méně. Čeká se polojasno až oblačno, jen přechodně zataženo a ojediněle, zpočátku na severovýchodě místy, se vyskytnou přeháňky, nad 700 m budou smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty zamíří na 5 °C až 9 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí u nás začne ovlivňovat tlaková výše, která se postrá o přechodně protrhání oblačnosti a chladnou noc na středu, zdroj: metoffice.gov.uk

V noci na středu se očekává jen slabý vítr a často se vyjasní. Díky tomu bude středeční ráno nejchladnější v novém týdnu. Teploty klesnou na -2 °C až 2 °C. Ráno se místy utvoří mlhy, ojediněle i mrznoucí. Během dne se ale opět oteplí a naměříme 5 °C až 9 °C. Na obloze bude přes den oblačno až zataženo, zpočátku hlavně na východě polojasno nebo i skoro jasno. Od západu se později odpoledne místy přidá déšť, většinou slabý (v polohách nad 900 m bude zpočátku sněžit).

Ve čtvrtek bude opět hodně oblačnosti a ojediněle se přidá slabý déšť. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 7 °C až 11 °C. Podobné počasí nabídne také pátek. O víkendu se teploty čekají kolem 10 °C a často se zřejmě přidá déšť. Pršet bude kvůli vysokým teplotám i na horách. V dalším týdnu některé modely naznačují šanci na návrat zimy, ale to je ještě daleko.

Teploty
Očekávané teploty ve čtvrtek odpoledne - ve střední Evropě budou u 10 °C, studený vzduch pronikne do Ruska, kde teploty klesnou pod -20 °C, zdroj: ventusky.com