Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Teploty opět překonaly rekordy, na jihu Čech bylo až 17,4 °C

Od začátku měsíce se u nás vyskytují výrazně nadprůměrné teploty. Vůbec nejvyšší hodnoty jsou měřeny v posledních dvou dnech. Včera bylo nejtepleji v Českých Budějovicích, kde na stanici ČHMÚ teplota vystoupila na 16,3 °C. Dnes bylo ještě tepleji ve Vyšším Brodě na jihu Čech, kde bylo dokonce 17,4 °C. Teploty překonávají denní rekordy. Absolutní rekord pro celý únor je ale ještě daleko. V roce 1994 bylo v Českém Krumlově až 22 °C. Nutno podotknout, že se rekord vyskytl na úplném konci měsíce, kdy je pravděpodobnost dosažení takové teploty vyšší než v polovině měsíce.

Teploty
Teploty dnes v 15:00 - pohybovaly se většinou mezi 10 °C až 14 °C, na Karvinsku a na Šumavě bylo ještě tepleji, na západě a severozápadě Čech naopak chladněji, zdroj: in-pocasi.cz

Teplotní extrémy dnes hlásila i celá řada dalších stanic. Pozoruhodná je teplota na Horské Kvildě na Šumavě, kde vysoko v horách naměřili 16,7 °C (původní rekord pro dnešní den z roku 2020 činil jen 12,6 °C a překonaný tak byl výrazně). Na Churáňově na Šumavě dnes bylo 15,7 °C. Jde zde o čtvrté nejvyšší denní maximum teploty v únoru za dobu měření. Velmi teplo nebylo jen v okolí Šumavy, ale lehce přes 16 °C bylo také v Karviné. Na celkem 23 stanicích, které měří alespoň 30 let, byla zaznamenána rekordní teplota pro 16. února. Na zbytku stanic většinou rekordy udržely roky 1998 a 2020. Letošní únor na našem území zatím směřuje k tomu být nejteplejší za dobu měření. Dosavadní rekord drží únor z roku 2020.

Teploty
Naměřené nejvyšší teploty dnes 16. února 2024, zdroj: chmi.cz

Vysoké teploty dnes hlásí velká část Evropy. V Německu bylo na velkém množství stanic dokonce kolem 17 °C.