Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

První letní dny, na jižní Moravě dnes až 27 °C

Včera nad naše území zesílil příliv teplého vzduchu od jihozápadu. Letní den (teplota překročí 25 °C) zaznamenaly včera podle ČHMÚ stanice Kopisty (25,8 °C), Doksany (25,6 °C) a Žatec (25,0 °C), všechny shodně v Ústeckém kraji. Jednalo se o první letní den zaznamenaný na našem území v letošním roce. Ten nastal o něco dříve, než je obvyklé. Běžně takovéto teploty zaznamenáváme až na přelomu dubna a května. V minulém roce se u nás první letní den vyskytl dokonce až v druhé polovině května. Na velké řadě meteorologických stanic byl včera překonaný teplotní rekord pro daný den. Podle ČHMÚ se jednalo například o města Poděbrady (24,6 °C), Brandýs nad Labem (24,5 °C) Česká Lípa (24,2 °C), Praha Libuš (23,9 °C), Plzeň (24,3 °C) či Karlovy Vary (22,8 °C). Na všech těchto stanicích se měří více než 30 let, někde i přes 50 let.

Dnes velmi teplé počasí pokračuje, ačkoliv na severu území se již začíná ochlazovat. Ve Frýdlantu teplota vystoupila jen na 15 °C. Na většině území se teploty pohybují mezi 19 °C až 23 °C. Rekordní teploty hlásí jižní Morava. Na několika stanicích zde teplota překročila letních 25 °C. V Břeclavi dokonce vystoupila k 27,4 °C. Ze stanic ČHMÚ bylo nejtepleji v Dyjákovicích, kde se rtuť teploměru zastavila na 26,9 °C. Na přibližně 30 meteorologických stanicích (ze 140, které měří alespoň 30 let), byl dnes překonán teplotní rekord (nejčastěji právě na Moravě).

Na nejdéle měřicí stanici v Praze Klementinu (měří od roku 1775) včera ani dnes rekord překonán nebyl. K překonání rekordu chyběl přibližně 1 °C. Rekord pro dnešní den z roku 1934 činí 24,2 °C.

Teplota
Teploty dnes ve 14:00 - nejtepleji dnes bylo na jižní Moravě, na severu území se již začalo ochlazovat, zdroj: Teplotní mapa