Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Teploty v Česku jako na severu Skandinávie

Dnes se na našem území od severovýchodu trvale rozpršelo, což se znatelně projevilo také na teplotách. Nejvyšší denní teploty se pohybovaly jen mezi 10 °C až 14 °C. Nejtepleji z celého Česka bylo odpoledne v Plzni, kde teplota vystoupila k 15 °C. Na některých místech naopak teplota za celý den nepřekročila ani 10 °C (zejména na Vysočině a v Libereckém kraji). V polovině května se jedná o výrazně podprůměrné hodnoty. Květen je zatím v Česku v průměru o 2 °C až 3 °C chladnější než je obvyklé. Ještě chladnější počasí než dnes jsme zaznamenali 3. května, kdy nejvyšší denní teploty zůstaly mezi 6 °C až 10 °C. Srážek dnes nejvíce spadlo v Krkonoších, kde odpoledne napršelo kolem 40 mm.

Teploty v Česku podobné těm na severu Skandinávie nebo na Islandu
Teplejší vzduch se v těchto dnech dostává do východní Evropy. Na východě Ukrajiny dnes teplota vystoupila až na 33 °C. V jižním Finsku se teploty odpoledne pohybovaly kolem příjemných 20 °C. Podobné teploty jako v Česku dnes hlásil sever Skandinávie, kde se teploty pohybovaly kolem 10 °C. Podobné teploty hlásil také Island. Česko se tak spolu s těmito dvěma lokalitami stalo jedním z nejchladnějších míst v Evropě (o poznání chladněji samozřejmě bylo v horských lokalitách).

Tip: Teplotní mapa - aktuální teploty v Česku

Výrazné oteplení nás čeká v příštím týdnu, kdy se ve střední Evropě očekávají i tropické teploty. Čeká nás tak teplotně výrazně nadprůměrné počasí.

Teploty
Teploty v Evropě dnes v 16:00, zdroj: Teplotní mapa Evropy