Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

Krátké ochlazení a nezvykle vysoký tlak vzduchu

Dnes přes naše území přechází studená fronta a začíná k nám proudit chladný vzduch od severovýchodu. Zároveň se k nám ovšem začne nasouvat mohutná tlaková výše. Odpoledne tak začnou srážky ustávat a oblačnost se bude od severovýchodu protrhávat. V noci se na celém území vyjasní, což v kombinaci s přílivem chladného vzduchu umožní výrazný pokles teplot. Teploty klesnou na -4 °C až -8 °C, na severovýchodě se v údolích při utišení větru dostanou i lehce pod -10 °C. Během zítřejšího dne teploty zůstanou na řadě míst kolem bodu mrazu. Na východě bude navíc foukat mírný vítr, který bude pocitovou teplotu snižovat až o 5 °C.

Nezvykle vysoký tlak vzduchu
Mohutná tlaková výše se středem nad Polskem se u nás projeví také nezvykle vysokým tlakem vzduchu. Zítra během dne naměříme tlak vzduchu až 1046 hPa. Na řadě míst půjde o nejvyšší hodnoty od ledna 2006, kdy se tlak vzduchu dostal na 1047 hPa. Například v Praze se od roku 1950 dostal tlak vzduchu nad 1046 hPa jen v roce 1959, 1991 a 2006. Samotný vysoký tlak vzduchu nemá vliv na lidský organismus, dopady mají jen jeho rychlé změny. Z dnešních 1025 hPa tlak vzduchu vzroste na zítřejších 1046 hPa, což je již výrazná změna. Leckdy takové změny tlaku vyvolávají i nepříjemné pocity citlivých lidí. Naštěstí ale většina těchto problémů netrvá dlouho a zpravidla nemívají ani výraznější podobu.

Tlaková výše u nás setrvá i v dalších dnech. Srážky se tak neočekávají, ale postupně začnou růst teploty. V pondělí se nejvyšší denní teploty očekávají mezi 7 až 11 °C, v úterý mezi 9 °C až 13 °C. Čeká nás tak opět jarní počasí.

Tip: Ventusky - předpověď tlaku vzduchu

Tlak vzduchu - mapa
Tlak vzduchu zítra ráno podle modelu ICON - nad Polskem by dokonce mohl dosáhnout 1048 hPa - v danou dobu půjde o nejvyšší hodnoty na Zemi