Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na západ dorazily vydatné srážky, očekávají se i vzestupy řek - sledujeme on-line

Teplota vzduchu o víkendu ohrozí i rekordy

Letošní meteorologické léto oproti tomu loňskému zatím příliš rekordů nepřineslo. Rekordně vysoké teploty byly na většině stanic naměřeny jen 24. a 25. června. Na zhruba čtvrtině stanic byl teplotní rekord pro daný den překonán také 11. července. Také srpen si již připsal překonání teplotních rekordů. Tentokrát se ovšem nejednalo o maximální, ale minimální teploty. Dne 11. srpna byla na většině stanic zaznamenána rekordně nízká teplota. Poprvé po 18-ti letech byl rekord v minimálních teplotách překonán také v pražském Klementinu, kde teplota klesla na 10 °C. Pravidelná měření zde probíhají již od roku 1775. Vzhledem k vlivu tepelného ostrova centra Prahy je zde překonání minimálních teplot velmi vzácné a svědčí o výjimečnosti daného ochlazení.

Na konci tohoto týdne se ovšem dočkáme dalších teplotních rekordů. Na konci srpna k překonání rekordů totiž stačí teploty kolem 33 °C. Právě na takové hodnoty o víkendu dosáhne rtuť teploměru. V sobotu a i v neděli se odpolední teploty očekávají mezi 30 °C až 35 °C. V ohrožení jsou rekordy v pražském Klementinu. Dne 27. 8. zde bylo nejtepleji v roce 1834, kdy teplota vystoupila na 32,2 °C. Rekord pro den 28. 8. zde činí 33,3 °C a byl naměřen roku 1992. Po celý zbytek týdne nás navíc díky tlakové výši čeká slunečné počasí. Před námi je nejteplejší a nejslunečnější období letošního roku. S ohledem na podprůměrný stav ozonové vrstvy je nutné si dát pozor na spálení kůže na slunci, které má stále ještě sílu. Hodnoty UV-indexu budou vysoké (mezi 6 až 7). Tropické počasí skončí zřejmě v pondělí, kdy přes naše území přejde studená fronta doprovázená bouřkami. V úterý se již očekávají teploty kolem 21 °C.

Počasí
Následující dny budou slunečné a lákat na výlety do hor, kde se očekávají odpolední teploty mezi 20 °C až 25 °C (ve výšce nad 1000 m).