Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Letní teploty se příští týden vrátí

Dnes k nám začal proudit chladný vzduch, který ukončil dlouhotrvající tropické teploty. Dnes již denní maxima zůstanou mezi 17 °C až 21 °C. Bude tak v průměru o 7 °C chladněji než včera. Podobné teploty nás čekají i zítra. Chladněji bude na východě Moravy a ve Slezsku, kde vlivem deště denní teploty zůstanou kolem 15 °C, což jsou na závěr srpna výrazně podprůměrné teploty. Tak chladné počasí u nás ovšem dlouho nevydrží. Již v příštím týdnu se začne oteplovat.

Na začátku příštího týdne se u nás prosadí tlaková výše. V pondělí bude většinou polojasno až oblačno s teplotami mezi 19 °C až 23 °C. V úterý bude oblačnosti o něco méně a teploty zamíří na 21 °C až 25 °C. Opět se tak dočkáme letního dne. Středa již bude slunečná s teplotami mezi 24 °C až 28 °C. Ve čtvrtek počasí u nás zřejmě ovlivní studená fronta, ale výrazné ochlazení nepřinese. V pátek se denní maxima očekávají kolem příjemných 24 °C. V příštím týdnu nás tak čeká letní počasí. Na pár stanicích nelze vyloučit ani dosažení tropických 30 °C, ale takových míst bude již jen málo. Tak vysoké teploty jako v minulých dnech již nehrozí. Ostatně meteorologické léto s prvním zářím skončí a začne meteorologický podzim. V první polovině září se potom obvykle nejvyšší denní teploty dle dlouhodobých pozorování pohybují kolem 22 °C. V roce 2016 se ovšem dostávaly až na 30 °C. Tehdy se ovšem jednalo o extrémně teplý měsíc.

Letošní srpen skončí v historii měření jako první nebo druhý nejteplejší. Zatím se průměrná měsíční teplota velmi podobá té z roku 2015. O celkovém umístění měsíce v tabulkách tak rozhodnou až poslední dny.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Počasí
Příští týden přinese příjemné letní počasí