Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně v severozápadní polovině území občasný déšť, odpoledne na východě ojediněle bouřky

V Plzni bylo 37,5 °C, zítra bude tepleji

Dnes je tomu přesně 30 let od celkově nejteplejšího dne na našem území. V roce 1983 byly na meteorologických stanicích po celém Česku zaznamenány teplotní rekordy. Nejvyšší teplota byla naměřena v Praze-Uhříněvsi, kde bylo 40,2 °C. O pouhou desetinu chladněji bylo v Plzni Bolevci. Ačkoliv z tohoto roku již nepochází absolutní rekord pro Česko, který byl naměřen 20. srpna 2012 v Dobřichovicích (40,4 °C), stále je považován za celkově nejteplejší den na našem území. I díky tomu dnešní velmi vysoké teploty, které se šplhaly až na 37 °C, většinou nestačily na překonání rekordů pro dnešní den. Nové rekordy byly zaznamenány jen na 8 meteorologických stanicích, které měří více než 30 let. Nejtepleji bylo na stanici ČHMÚ v Plzni Bolevci, kde se teplota zastavila až na 37,5 °C. Lehce přes 37 °C teplota vystoupila i v Řeži u Prahy, Doksanech, Jirkově či Kopistech.

Zítra bude tepleji
Vedra v Česku dnes ovšem teprve začínají. Zítra bude ještě o 3 °C tepleji. Překonány budou teplotní rekordy a v ohrožení je i absolutní teplotní rekord pro Česko. Teploty totiž zřejmě překonají na některých místech i 40 °C.

Tip: Aktuální teploty v ČR

Francii zasáhly silné bouřky
Nad západní Evropu se již začíná nasouvat studená fronta, která v pondělí dorazí i na naše území. Do Francie již dnes ráno přinesla velmi silné bouřky. Bez proudu zůstalo téměř 200 tisíc lidí, zejména na jihozápadě země. Hasiči hlásí stovky popadaných stromů v oblasti Bordeaux. Vítr dosahoval v nárazech 90 až 160 km/h. Během dopoledne se bouřkový komplex posouval dále na severovýchod do Belgie.

Teploty
Teploty dnes v 16:30 - na mnohých místech se šplhaly přes 35 °C