Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně slunečno a po chladném ránu odpoledne většinou přes 20 °C

Teploty opět překonaly rekordy, bylo až letních 28 °C

V tomto týdnu k nám proudí teplý vzduch, který přináší neobvykle vysoké teploty pro konec září. Již včera byl podle ČHMÚ denní rekord překonán na čtvrtině ze 162 stanic s řadou měření dlouhou alespoň 30 let, nejčastěji na Moravě a ve východních Čechách. Nejtepleji bylo na stanici v Hrušové v Pardubickém kraji, kde bylo 27,6 °C. Dnes bylo ještě o trochu tepleji (méně častěji se totiž vyskytovaly mlhy a nízká oblačnost). Ve Šternberku v Olomouckém kraji naměřili až 28 °C. Také denní rekordní hodnoty byly překonávány ještě o něco častěji než včera (až na 39 % stanicích). Nejméně rekordů padlo na západě Čech, kde se udržovaly dlouho mlhy a teploty zde zůstaly většinou pod letními 25 °C.

Teploty
Teploty dnes v 16:00 - na velké části území bylo přes 25 °C, nejchladněji bylo na západě, zdroj: in-pocasi.cz

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let dnes odpoledne - teploty v celé střední Evropě byly výrazně nadprůměrné, zdroj: ventusky.com

Ještě tepleji dnes bylo v sousedním Německu. Profesionální stanice ve městě Chotěbuz v Braniborsku hlásila až 29 °C.

Velmi teplé počasí u nás bude pokračovat také zítra a v pátek. Na velkém počtu stanic opět naměříme letní hodnoty. Studená fronta k nám dorazí v noci z pátku na sobotu. O víkendu se potom teploty čekají kolem 21 °C. Stále tak půjde o nadprůměrné hodnoty, ale rekordy už překonávat nebudou.