Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Teploty překročily 15 °C

Víkendové dny se v posledních týdnech vyhýbají průměrnému počasí. Zatímco předminulý týden bylo na horách rekordní teplo, v týdnu poté přišlo naopak výrazné ochlazení a ani tento víkend nepřináší průměrné počasí. Teploty byly na většině území nadprůměrné. Zejména na severovýchodě a jihozápadě Česka se odpoledne šplhaly i přes 15 °C. Dlouhodobý průměr v těchto dne je přitom v nižších polohách kolem 7 °C. Nejvyšší teplota byla naměřena na stanici ČHMÚ v Bohumíně (16,2 °C), Karviné (15,8 °C), Klatovech (15,7 °C) a také v Ostravě (15,6 °C).

Fénový efekt
Vysoké teploty do Česka přinesl fénový efekt z Alp. Zatímco na jižní straně Alp je zataženo a vlhko, na severní straně se během dnešního dne udělalo slunečno a teploty rychle vzrostly. V Mnichově bylo odpoledne až 19 °C.

Zítra večer se rozprší
Teplé počasí bude pokračovat i zítra, ale již začne přibývat oblačnost a večer se od jihozápadu rozprší. Počasí nad naším územím začne ovlivňovat tlaková níže. Vydatné deště se opět očekávají v severní Itálii a v Alpách. V Česku spadne většinou do 30 mm srážek (zejména na východě). V dalších dnech se ochladí. Teploty se vrátí k průměrným listopadovým hodnotám.

Letošní listopad bude zřejmě srážkově nadprůměrný. Oproti tomu minulý rok v listopadu téměř nepršelo.

Teploty
Přibližné rozložení teplot dnes ve 14:30, na severovýchodě byly nejvyšší teploty naměřeny ve 13:00, na jihozápadě naopak až v 15:00 Teplotní mapa ČR