Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci na zítřek dorazí studená fronta, přinese déšť

V Evropě jsou hlášeny první teploty přes 40 °C, zítra je čeká Řecko. V Egyptě naměřili rekordních 50,9 °C

Vůbec první letošní teplotu 40 °C zaznamenaly na konci května stanice ve Španělsku. Profesionální stanice Écija hlásila 30. května rovných 40 °C. V nedalekém městě Córdoba potom v minulém týdnu naměřili až 41 °C.

V posledních dnech teploty ve Španělsku poklesly a vlna veder se přesunula na Balkán. Zde už zítra také teploty dosáhnou až na 40 °C. Tak vysoké hodnoty se čekají v Řecku, Turecku a na jihu Bulharska. Ještě v průměru o 2 °C vyšší hodnoty se zde čekají ve středu. Tak vysoké teploty jsou v úvodu června výrazně nadprůměrné, o více než 10 °C. Maxima dosáhnou zřejmě až na 42 °C. Teploty moře se k tomu pohybují kolem 24 °C (viz teploty moře). Ochlazovat se citelněji začne v pátek.

Teploty
Očekávané teploty ve středu v 15:00 v Řecku a okolí - lehce přesáhnou i 40 °C, zdroj: ventusky.com

Teploty zde budou v ostrém kontrastu se zbytkem Evropy, kde se čekají naopak podprůměrné teploty. Pod 20 °C se budou udržovat i na našem území.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let ve středu odpoledne - teploty v Evropě budou podprůměrné, na jihu Balkánu naopak výrazně napdrůměrné, zdroj: ventusky.com

Horký vzduch sem proniká z Afriky. Ostatně minulý týden v pátek bylo v Asuánu na jihu Egypta zaznamenáno teplotní maximum 50,9 °C, což je dokonce nový rekord pro Egypt (arabiaweather.com). Předchozí rekord činil 50,6 °C, přičemž se někde uvádí méně spolehlivých 51 °C z roku 1918. Současně toto maximum představuje rekord pro měsíc červen v Africe a je pouhých 0,4 °C pod absolutním africkým rekordem, který byl 51,3 °C zaznamenán v červenci 2018 v Alžírsku.