Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Padají teplotní rekordy, teplota přesáhla i 33 °C

Dnes na mnohých místech teplota překročila tropických 30 °C. Nejvyšší denní teplota dosáhla většinou na 29 °C až 33 °C. Nejvyšší hodnoty jsou hlášeny na jižní Moravě, západě a severu Čech. V Petrovicích na Rakovnicku teplota vystoupila až na 33,7 °C. Teploty kolem 33 °C jsou hlášeny také z Plzně, Brna, Prahy, Brandýse nad Labem, Teplic nebo Děčína. Na desítkách meteorologických stanic byly překonány dlouholeté teplotní rekordy pro dnešní den. V Olomouci, Zlíně a Hradci Králové se odpolední teploty pohybovaly většinou kolem 32 °C. České Budějovice a Ostrava hlásí teploty kolem 30 °C. Pocitovou teplotu zlepšuje nízká vlhkost (na většině území jen mezi 25 % až 40 %). Pocitová teplota se při tropických teplotách zvyšuje zpravidla až při vlhkosti nad 45 %. V souvislosti se slunečným počasím je ovšem třeba si dávat pozor na vysoký UV-Index, který dosahuje hodnot přes 7 a převyšuje tak obvyklé letní hodnoty na našem území (kolem 6). Příčinou je částečné zeslabení ozonové vrstvy.

V dalších dnech ještě tepleji
Zítra se na celém území v průměru o 1 °C až 2 °C ještě více oteplí (maximální teploty budou v průměru mezi 30 °C až 34 °C). Oteplování bude pokračovat také v úterý, kdy příliv teplého vzduchu nad naše území vyvrcholí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat většinou mezi 31 °C až 35 °C. V nížinách a ve větších městech mohou vystoupit až na 36 °C. Teplotní rekordy padnou na většině meteorologických stanic. Na začátek června se jedná o velmi vysoké teploty, které bývají častější až v červenci.

Teploty
Teploty dnes v 16:00 - nejchladněji dnes bylo v Jihočeském kraji, na Vysočině a v Moravskoslezském kraji. V ostatních krajích se teploty často šplhaly i přes 32 °C. Teplotní mapa