Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

Teploty klesly na většině území pod -10 °C, lokálně pod -15 °C

Dnešní ráno bylo velmi mrazivě. Na většině území teploty klesly pod -10 °C. Hlavně na jihu Čech, a severovýchodě Moravy a ve Slezsku se dostaly lokálně i pod -15 °C. Vůbec nejnižší teplotu naměřili v mrazové kotlině Orlické Záhoří u hranic s Polskem, kde bylo téměř -21 °C. Podobnou teplotu hlásil i Studený Zejf na severu Jeseníků. V tradičních mrazových kotlinách na Šumavě a v Jizerských horách se teploty pohybovaly kolem -15 °C. Výraznějšímu poklesu teplot tu zabraňoval vítr. O poznání chladněji tak v těchto oblastech bylo na začátku prosince.

Teploty
Teploty dnes ráno v 8:30 na stanicích, zdroj: in-pocasi.cz

Teploty
Průběh teplot na stanici Studený Zejf od začátku roku - z téměř 10 °C zde dnes ráno klesly na -20 °C. Za několik dní se tak ochladilo o 30 °C, zdroj: in-pocasi.cz

Z větších měst bylo nejchladněji v Ostravě a Opavě, kde se teploty pohybovaly kolem -15 °C. V Jeseníků dokonce klesly k -19,5 °C. V těchto oblastech šlo většinou o nejnižší teploty od prosince 2022. V ostatních velkých městech bylo většinou kolem -10 °C.

Během dne teploty porostou, ale stále vydrží celodenní mrazy. Nejchladněji zůstane na severovýchodě Moravy a ve Slezsku, kde by se ojediněle mohl vyskytnout i arktický den (s teplotou celý den pod -10 °C). Velmi mrazivé bude také zítřejší ráno. Potom se postupně začne oteplovat. Zítra odpoledne už se ojediněle teploty dostanou k bodu mrazu (a vlivem inverze spíše ve středních polohách).

Teploty
Očekávané teploty zítra odpoledne - začne se oteplovat, zdroj: ventusky.com