Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně odpoledne a večer často přeháňky, déšť a bouřky i s vydatnými srážkami

Pondělí bude ledové, pak teploty mírně vzrostou a projeví se také inverze

Teploty v příštím týdnu budou podprůměrné, postupně až průměrné. V průběhu týdne se bude oteplovat, ale projeví se také teplotní inverze a teploty tak budou rozmanité. V některých dnech bude paradoxně nejtepleji ve vyšších polohách. Srážek už bude v novém týdnu méně. Sníh, který nyní leží na celém území, bude v průběhu týdne pomalu sesedat a částečně odtávat.

Nejchladnějším dnem nového týdne bude hned pondělí. V místech, kde bude v noci na pondělí jasno a bezvětří, spadnou minima k -15 °C, v horských údolích i níže. Jinde se čekají mezi -7 °C až -12 °C. Během dne naměříme -7 až -2 °C, jen na Moravě a lokálně na Šumavě či Frýdlantském výběžku se teploty dostanou k 0 °C. Půjde tak o ledový den s celodenními mrazy. Na obloze bude zpočátku oblačno nebo polojasno, ráno a dopoledne místy zataženo nízkou oblačností nebo i mrznoucí mlhy. Během dne bude od západu přibývat frontální oblačnosti až na zataženo.

Úterní ráno už bude teplejší. Minima klesnou většinou na -4 až -8 °C. Na obloze bude zataženo (na východě zpočátku i oblačno nebo polojasno) a od západu se místy objeví sněžení nebo srážky smíšené, výjimečně mrznoucí. Připadne nejvýše pár centimetrů sněhu. Denní maxima vystoupí na -3 °C až 1 °C. Nadmořská výška nebude mít na teploty vliv, tepleji bude díky inverzi spíše ve vyšších polohách.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí u nás začne ovlivňovat tlaková níže, vydatné srážky už ale nepřinese, zdroj: metoffice.gov.uk

Středa přinese většinou zataženo a místy se objeví sněžení, v polohách pod 400 m zejména v Čechách půjde během dne i o déšť nebo sníh s deštěm. Připadne opět nejvýše pár centimetrů sněhu. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -1 až 3 °C (nejtepleji bude v Čechách).

Teplota
Očekávané teploty ve středu odpoledne - hlavně v Čechách se již dostanou často nad bod mrazu a sníh začne tát, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek se očekává většinou polojasno až oblačno (v okolí Beskyd zřejmě zataženo a zpočátku bude sněžit) a teploty mezi -2 °C až 2 °C. V pátek se na velké části území vytvoří nízká oblačnost. Maximální teploty budou mezi -3 °C až 1 °C s tím, že nejtepleji může být opět ve vyšších polohách. Nízká oblačnost a inverze u nás zřejmě setrvá i o víkendu, kdy k nám ještě zesílí příliv teplého vzduchu ve výšce. Pravé zimní počasí tak skončí. V dalším týdnu se zřejmě teplejší vzduch prosadí na celém území.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny za celý týden podle modelu ECMWF - srážek už nebude zdaleka tolik jako v tomto týdnu, nový sníh připadne hlavně v Beskydech a okolí, zdroj: ventusky.com