Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Jarní počasí, teploty překračují rekordních 15 °C

V pátek do Česka dorazilo jarní počasí. Na několika stanicích letos poprvé teplota překročila jarních 15 °C. Včera bylo nejtepleji v Albrechticích na Karvinsku, kde na stanici ČHMÚ teplota vystoupila na 17 °C. Teplotní rekordy padly na přibližně 25 na stanicích, které měří alespoň 30 let. Dnes se lehce nad 17 °C teplota naopak dostala v Neumětelech na Berounsku a v Českém Krumlově. Takové hodnoty překonávají dlouholeté teplotní rekordy, které se pohybují většinou kolem 15 °C a pochází z roku 1998. Letošní polovina února je nejteplejší právě od roku 1998. Současné počasí teplotně odpovídá závěru března.

Najdou se ovšem i místa, kde jsou teploty o poznání nižší. Včera i dnes bylo nejchladněji v Polabí mezi Litoměřicemi a Mělníkem, kde se tvoří mlhy a nízká oblačnost. Denní maxima například v Roudnici nad Labem po oba víkendové dny nepřekročila 3 °C. Takové chladno nebylo o víkendu ani v nejvyšších horských polohách, kde teploty překročily 5 °C.

Podobně teplé počasí jako dnes nás čeká i zítra a v úterý. Ochladí se ve středu, kdy bude na obloze i více oblačnosti. Teploty klesnou na hodnoty mezi 5 °C až 10 °C. Stále tak budou nadprůměrné. Zvětšená oblačnost vydrží také ve čtvrtek a v pátek, kdy se objeví i déšť (na horách sněžení). O víkendu se zřejmě opět vyjasní a teploty začnou růst. V závěru února nás tak zima nečeká a teploty opět přesáhnou 10 °C.

Tip: Aktuální teploty v ČR

Sněženky
Na konci února začínají kvést sněženky - první symbol blížícího se jara