Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Před námi je slunečné jaro, teploty se přiblíží 20 °C

Dnes odpoledne začne astronomické jaro. Jeho příchod se v příštím týdnu plně projeví i v počasí. Před námi je první vyloženě jarní týden letošního roku. Počasí u nás bude ovlivňovat rozsáhlá tlaková výše. Ta již včera přinesla na sever Evropy rekordně vysoké hodnoty tlaku vzduchu (až 1050 hPa). Nejchladnější dnem nového týdne bude pondělí. Na obloze bude jasno a ranní teploty budou kolem -2 °C, odpolední maxima zamíří na 9 °C až 13 °C. V dalších dnech již výrazně porostou denní maxima. Ranní minima budou stoupat jen pozvolna (díky radiačnímu ochlazování během nocí).

Výše
Synoptická situace v úterý - počasí v Evropě bude ovlivňovat rozsáhlá tlaková výše, zdroj: metoffice.gov.uk

V úterý bude opět jasno. Odpolední teploty vystoupí na jarních 12 °C až 16 °C. Ještě tepleji bude ve středu, kdy naměříme 15 °C až 19 °C. Takové hodnoty již mohou ohrozit i dlouholeté teplotní rekordy. Pro Prahu Klementinum, kde se počasí sleduje již od roku 1775, pochází pro tento den rekord z roku 2019 a činí 19,8 °C. Slunečné počasí bude pokračovat i ve čtvrtek, kdy odpoledne opět naměříme 15 °C až 19 °C.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu ve středu 23. března odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty ve střední Evropě budou výazně nadprůměrné, zdroj: ventusky.com

Teploty
Množství oblačnosti ve středu 23. března - po většinu týdne bude na obloze zcela jasno, zdroj: ventusky.com

V pátek zřejmě trochu přibude oblačnosti a lehce klesnou denní maxima na 13 °C až 17 °C. Podobné počasí se očekává i o víkendu. V podstatě všechny modely se shodují na tom, že v příštím týdnu vůbec nezaprší a díky vzrůstajícím teplotám se začne prohlubovat sucho. Před námi je tak teplotně nadprůměrný a srážkově podprůměrný týden.