Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Kalifornie zažívá historickou vlnu veder, změřena byla i nejvyšší noční zářijová teplota na planetě

Zatímco ve střední Evropě už teploty zůstávají pod tropickou třicítkou, na jihozápadě a západě Spojených států amerických zažívají naprosto bezprecedentní vlnu veder vskutku historických rozměrů. Horko je především v Kalifornii, Nevadě, Utahu a Arizoně. Teploty šplhají na hodnoty o 10 až 15, zejména v severní polovině Kalifornie až 20 stupňů vyšší, než je v této části roku obvyklé. Vlna veder přitom trvá už týden a na některých místech mají za sebou 7 dnů v řadě s maximy přes 40 °C! Padají desítky teplotních rekordů, a to nejen denních, ale i celoměsíčních. Například Salt Lake City překonalo svůj zářijový rekord hned čtyřikrát během pouhých šesti dnů! Minulý čtvrtek tam bylo 38,9 °C, v sobotu 39,4 °C, toto pondělí 40 °C a v úterý 40,6 °C.

Na několika stanicích byly dokonce zaznamenány vůbec nejvyšší hodnoty v historii pozorování. Například v úterý 6. září byl o dvě desetiny stupně Celsia překonán 97 let starý rekord v Sacramentu – nová hodnota činí 46,7 °C. Mimochodem dosavadní nejvyšší teplota pochází z července. V září nebylo za 145 let dlouhou dobu pozorování ještě nikdy zaznamenáno víc než 43,3 °C. Překonání měsíčního rekordu o víc než 3 stupně je samo o sobě dost výjimečné. Měsíční rekord padl i ve známém Údolí smrti, kde úterní maximum na stanici Furnace Creek dosáhlo 51,7 °C. Pouhého půl stupně tak chybělo k dosažení dosud nejvyšší zářijové teploty na celém světě (tedy 52,2 °C změřené v roce 1950 v kalifornské Mecce).

Teploty
Úterní odchylky teploty vzduchu dosáhly v Kalifornii na západě USA u pobřeží až 20 °C, zdroj: ventusky.com

Současná vlna veder přináší taky mimořádně teplé noci. Na už zmíněné stanici Furnace Creek teplota v noci na 3. září klesla na 38,9 °C. Šlo o vůbec nejvyšší denní minimum, které kdy bylo v září naměřeno na celé planetě! Velmi teplé noci ale zažívají taky obyvatelé mimo oblast Údolí smrti. Třeba výše položené oblasti v regionu Sacramento mají za sebou noci, kdy teploty zůstaly v blízkosti 30 stupňů. Tak horké noci pochopitelně představují extrémní tepelnou zátěž pro tamní obyvatele. A nejen to. Horká vlna značně zvyšuje odběr elektřiny pro účely klimatizace. Poptávka v Kalifornii stoupla v úterý na 52 tisíc megawattů, což je nové historické maximum. Obyvatelé státu byly vyzváni, aby zmírnily intenzitu klimatizace, v opačném případně hrozí řízené výpadky dodávek elektřiny, aby nedošlo k plošnému black-outu.

Horké a suché počasí s teplými nocemi taky značně zvýšilo riziko vzniku a šíření požárů. Začátkem týdne vypukl rychle se šířící požár v oblasti Fairview, asi 100 km jihovýchodně od Los Angeles. Během 12 hodin se z plochy o velikosti 8 hektarů rozšířil na víc než 1000 hektarů. Tisíce lidí musely být kvůli plamenům evakuovány, hlášeno je i několik obětí. Hasičům komplikuje práci silný vítr.

Teploty
Vertikálně mohutná tlaková výše nad západem USA se projevuje velkou relativní topografií (tedy vzdáleností) hladin 1000 a 500 hPa. Čím větší je tato hodnota, tím teplejší vzduch se v této vrstvě nachází, zdroj: ecmwf.int

Příčinou této bezprecedentní a neobvykle dlouhé vlny veder je blokující mohutná tlaková výše, která setrvává nad západem USA už řadu dní téměř bez pohybu. Je vyplněna mimořádně teplým vzduchem, který se přes den i přes zkracující se délku dne ještě intenzivně prohřívá. V dohledu už je ale – naštěstí pro tamní obyvatele i ekosystémy – konec horké vlny. Tlaková výše v pátek zeslábne a do oblasti pronikne chladnější vzduch, zatímco velmi teplý vzduch se přesune k východu. Na krajním jihu Kalifornie ale může situaci ještě částečně zkomplikovat hurikán Kay, který bude postupovat podél Kalifornského poloostrova na sever. Sice by mohl přinést tolik potřebnou vláhu do vyprahlých oblastí, současně ale hrozí i zesílení větru a tvorba bouřek bez výraznějších srážek, což by naopak mohlo zhoršit nebezpečí vzniku přírodních požárů následkem horké vlny značně vyschlé vegetace.

Srážky
Očekávané srážky při přechodu hurikánu Kay - v oranžových oblastech se čeká až 10 palců, tedy kolem 250 mm, zdroj: nhc.noaa.gov